Hoppa till huvudinnehåll

Över en kvarts miljon rumäner rasade mot regeringens mutdekret - presidenten ingriper

Protesterna i flera rumänska storstäder var de största sedan kommunismens fall
Protesterna i flera rumänska storstäder var de största sedan kommunismens fall Protesterna i flera rumänska storstäder var de största sedan kommunismens fall Bild: EPA/ROBERT GHEMENT Rumänien

Upp till 300 000 rumäner drog ut på gatorna på onsdag kväll för att protestera mot regeringens beslut att avkriminalisera vissa korruptionsbrott, bland annat maktmissbruk.

Åtminstone 250 000 människor trotsade minusgraderna och demonstrerade utanför regeringens högkvarter i huvudstaden Bukarest.

Demonstranterna som skanderade "tjuvar!" och "förrädare!", krävde regeringens omedelbara avgång.

En del demonstranter drabbade samman med kravallpolis som svarade med att skjuta tårgas.

Största protesterna sedan folkresningen 1989

Stora protester förekom även i andra städer, bland dem Cluj, Timișoara och Sibiu.

Demonstrationerna över hela landet var de största sedan protesterna som ledde till diktatorn Nicolae Ceaușescus fall år 1989.

Koalitionsregeringen som domineras av socialdemokraterna gav sent på tisdag kväll ut ett dekret som innebär att följderna för korruption blir betydligt mildare än tidigare.

Maktmissbruk och korruptionsbrott vars ekonomiska skador understiger 44 000 euro avkriminaliseras helt.

En del demomnstranter drabbade samman med kravallpolis som svarade med att skjuta tårgas mot demonstranterna centrum av Bukarest
En del demonstranter drabbade samman med kravallpolis som svarade med att skjuta tårgas mot demonstranterna centrum av Bukarest En del demomnstranter drabbade samman med kravallpolis som svarade med att skjuta tårgas mot demonstranterna centrum av Bukarest Bild: EPA/ROBERT GHEMENT Rumänien,Bukarest

Politiker slipper åtal

Det innebär att den redan korruptionsdömde ledaren socialdemokratiska ledaren Liviu Dragnea och tiotals parlamentsledamöter och borgmästare från alla partier nu kan undvika nya åtal.

- Jag förstår inte vad demonstranterna är upprörda över, sade Dragnea i förrgår.

Regeringen har inte velat kommentera beslutet sedan beslutet fattades på tisdagen men justitieminister Florin Iordache skrev på sin Facebook-sida att det finns "ingenting hemligt, olagligt eller omoraliskt" med dekretet.

På torsdagen meddelade Rumäniens president att han för ärendet till författningsdomstolen, strax efter att en minister avgick på grund av dekretet, som han sade att han inte tror på.

EU kritisk

Även EU har varit kritiskt mot beslutet, särskilt för att försöken att bekämpa den utbredda korruptionen har varit så framgångsrika under de senaste åren.

Beslutet är enligt EU, det största bakslaget för kampen mot korruption sedan Rumänien blev EU-medlem för tio år sedan.

Nästan 2 000 personer har under de senaste åren åtalats i fall som har orsakat skador för uppemot en miljard euro.

Höjdpunkten nåddes år 2015 då den dåvarande premiärministern Vitor Ponta ställdes inför rätta för penningtvätt och skattefusk.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes