Hoppa till huvudinnehåll

Personliga böcker som present

Vänskapsbok eller kärlekshyllning, man får kalla det vad man vill men omtanken kommer denna gång i bokform. Att ge bort en personlig present är underbart att göra och fantastisk att få. Och att skapa personliga böcker är inte alls svårt. Dags att plocka fram dina allra vackraste papper och köra igång!

Du behöver:

  • vackra papper, mönstrade och enfärgade
  • limstift
  • sax
  • linjal
  • klistermärken
  • glitter
  • tuschpennor i vitt, svart och guld
  • stiftapparat
  • dymoapparat

Börja med att bestämma storleken på boken. Klipp ut en mall i den valda storleken och rita ut på alla papper du vill använda. Klipp ut och vik alla pappersark på mitten.

Jag valde att kalla min bok för "10 orsaker till att jag älskar dig" vilket avgjorde hur många sidor jag hade i boken. Jag utgick också från ett kort i lite tjockare papper som pärm vilket bestämde storleken. Här finns det inga regler utan det är smak, fantasi och materialet som bestämmer.

Titeln på boken skrev jag med vit tusch på färdig klisterdekal som jag limmade på pärmens framsida. Sen var det bara att börja författa.

Skriv t.ex. några enkla rader om varför någon är speciell just för dig. En orsak per uppslag. För personens humor, för skratten, för tankspriddheten - de där unika sakerna som gör en relation så speciell. Genom att använda olika färg och mönster på pappren och kombinera med t.ex. snygga dekaler och klistermärken, blir varje sida en liten oas. Klipp ut vackra ord från tidningar, tejpa, limma, stämpla. Blanda olika stilar på text och utformning.

När du har alla sidor klara, placera dem i rätt ordning och sätt sidorna in i varann som en bok, pärmsidan ytterst. Placera alla utbredda sidor i en hög, med pärmen uppåt på t.ex. på en skärbräda och stifta två stift i ryggvikningen. Vik ihop stiften på mittuppslaget, vik ihop sidorna och boken är klar.

Någon kommer att bli glad!

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

    Sumpmarksträdgård

    Skapa en egen sumpmark i trädgården.

    Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

  • en port och dörr i trädgården

    Port och dörr till trädgård

    En port med dörr mitt i trädgården.

    Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.

  • Glasassietter limmade på fönster.

    Glas på glas

    Camilla gör ett insynskydd med udda assietter.

    Om du har några udda assietter i skåpet kan de komma till användning på ett helt nytt sätt. Har du dessutom ett gammalt fönster kan du skapa ett alldeles unikt insynskydd.

  • Ett fotocollage med ett tygarmband med pärlor, en hembygd radiostyrd lyftkran, etn träskiva med karvsnitt och ett virkat cykelsitsöverdrag.

    Från smocking till radiostyrning - här är en glimt av framtidens slöjd

    Strömsö har samarbetat med framtida slöjdlärare.

    Vad skulle framtidens slöjd kunna handla om? Allt från traditionella tekniker som karvsnitt och tovning till nymodigheter som RC-stydning och metallåtervinning, blir svaret man frågar blivande slöjdlärare. I samband med Slöjdkryssningen 2017 gjorde Strömsö ett samarbete med en grupp slöjdlärarstuderande vid Åbo Akademi. Här hittar du deras instruktioner.

  • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

    Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

    "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

    Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid