Hoppa till huvudinnehåll

Skypo: Personer med dubbla medborgarskap kan utsättas för utpressning

skyddspolisen
skyddspolisen Bild: Yle/Pekka Elomaa skyddspolisen

Skyddspolisen säger att man redan länge har märkt att finländska tjänstemän och affärsmän råkar ut för allt "aggressivare" värvningsförsök särskilt utomlands.

Personer med dubbla medborgarskap är särskilt i farozonen eftersom de kan utsättas för utpressning om de till exempel har släktingar kvar i det andra hemlandet. Utpressning har också skett med hänvisning till lagstiftningen i det andra hemlandet. Den här aktiviteten tilltog särskilt efter 2010.

Dubbelt medborgarskap bör beaktas i kampen mot spioneri

Skyddspolisens chef Antti Pelttari noterar i ett ulåtande om Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse att dubbla medborgarskap måste tas i beaktande i kampen mot spioneri.

Alla ryska medborgare är - oberoende om de har dubbelt medborgarskap eller inte - förpliktigade att hjälpa de ryska säkerhetsmyndigheterna, säger Pelttari.

Skypo stöder lag som begränsar jobbmöjligheter

Skypo och Försvarsmakten har redan länge försökt få till stånd en lag som skulle begränsa personer med dubbla medborgarskap att få tjänster inom områden som är säkerhetspolitiskt känsliga.

Man motiverar det här också med att det skyddar de här personerna från pinsamma situationer och ren och skär utpressning.

Läs också