Hoppa till huvudinnehåll

Svensk polis på vakt vid Swedbanks automater efter datahaveri

Swedbanks bankomater gav ut obegränsade mängder pengar även om kontot stod på noll
Swedbanks bankomater gav ut obegränsade mängder pengar även om kontot stod på noll Swedbanks bankomater gav ut obegränsade mängder pengar även om kontot stod på noll Bild: EPA/VALDA KALNINA Sverige,Swedbank

Swedbanks automater i Sverige stängdes på onsdag kväll efter att man kunde lyfta obegränsade mängder pengar, även om kontot stod på noll.

Polisen skickades ut på flera orter för att bevaka bankomaterna då folk började strömma till dem.

– Folk reagerade på att det var onaturligt långa köer på vissa bankomater och därav misstänkte vi att något inte stämde, säger Fredrik Bratt på Malmöpolisen.

Vittnen berättar hur människor gick från automaterna med stora sedelbuntar innan de stängdes vid tiotiden svensk tid.

Helt sjukt

Ovanligt stora uttag inträffade åtminstone i Malmö, Stockholm och Göteborg.

Mats Attin vid polisen i Malmö berättar för SVT hur han såg han ett 150-tal personer stå och köa vid en bankomat då han körde till jobbet vid niotiden.

– Det var helt sjukt. Det såg ut som att de släppte konsertbiljetter till en återförening av Abba, beskriver Attin.

Dataproblem

Swedbank uppgav strax före midnatt att problemet hade lösts och att det orsakades som en konsekvens av att banken hade försökt lösa ett betalningsproblem.

- De kortstörningar vi har haft under dagen är nu åtgärdade, konstaterade Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank.

Personer som tog ut mer pengar än vad de hade på kontot , tvingas betala tillbaka pengarna.

– Det här är väldigt tydligt reglerat i villkoren med våra kunder. Tar man ut pengar som man inte har så måste man betala tillbaka, säger Swedbanks talesman Claes Warrén.