Hoppa till huvudinnehåll

Vasabon Oskar Mendelin nöjd med sin insats i kockfinal

Oskar Mendelin
Oskar Mendelin Bild: Privat köksmästare,oskar mendelin

Vasabon Oskar Mendelin placerade sig på en delad fjärdeplats i finalen i tävlingen Årets kock som gick av stapeln i Malmö på torsdagen.

Åtta kockar deltog i finalen och de tre bästa utsågs i tävlingen medan de övriga delade på fjärdeplatsen.

I finalen ingick två tävlingsmoment. Det ena momentet var att tillreda fem små vegetariska rätter som skulle vara klara på fyra timmar och 15 minuter. Det andra momentet var en fasanrätt som skulle vara klar på fem timmar.

- Mest nöjd var jag nog med fasanen. Den var väldigt god.

Det var en lång process att tillaga fasanen. Kockfinalisterna fick varsin hel fasan och Mendelin styckade ut bröstet och putsade det.

Putset mixade han sedan med grädde och äggvita och lindade in det i crepinette, hinnan från en komage, så att det skulle hållas ihop. Fasanbröstet lades i mitten av crepinetten och ugnsbakades och stektes.

- Det mest utmanande var inte själva matlagningen utan mera logistiken bakom det. Att ha med sig alla sina verktyg och livsmedel och planera hur lång tid allting tar för att kunna göra ett bra tidsschema.

"Det bästa med att vara kock är att göra folk glada"

Mendelin ser det som en väldigt bra merit att ha varit finalist i tävlingen Årets kock, även om det inte är något han har tänkt lyfta fram speciellt.

- Jag är väl typiskt finländsk så jag vill inte lyfta fram positiva sidor av mig själv, men om någon frågar så kommer jag ju att berätta.

Oskar Mendelin har rötterna i Vasa men har bott i Sverige i nio år. Han ska precis börja jobba på en ny restaurang i Stockholm.

- Det bästa med att vara kock är väl nog känslan av att göra någon glad. Och så får man ju skapa något vilket är väldigt skönt. Jag är en kreativ människa.

Mendelin tränade för tävlingen i två månader och säger att det känns både tomt och skönt att tävlingen nu är över. Han har inte planerat att delta i någon annan kocktävling utan trivs bäst med att vara "vanlig" kock.

Kommer österbottningarna att få njuta av din matlagningskonst i framtiden?

- Det är väl upp till dem som bor där att bjuda in mig och laga mat. Det gör jag gärna. Sen har man ju alltid planer på att flytta hem men det blir väl kanske inte inom en så snar framtid.