Hoppa till huvudinnehåll

20 år med BUU-klubben

BUU-klubbsledarna Hanna Enlund och Staffan Gräsbeck vinkar till tittaren från buu-klubbsrummet
BUU-klubbsledarna Hanna Enlund och Staffan Gräsbeck BUU-klubbsledarna Hanna Enlund och Staffan Gräsbeck vinkar till tittaren från buu-klubbsrummet BUU-klubben,barnprogram,buuklubbsledare

Den 2 februari 1997 föddes något som skulle bli större och mer långlivat än någon då kunde ana: BUU-klubben sändes för första gången. De första BUU-klubbsledarna hette Kim Svennblad och Mikaela “Kicki” Strömberg.

Den första tiden var BUU-klubben oftast direktsänd, och programledarna hade formellt rollen som TV-hallåa för barn. Men småningom fick vi på barnredaktionen hälsningar att det egentligen inte är meningen att hallåor ska klippa och klistra och tapetsera väggarna i hallåstudion. Då blev BUU-klubben det som den fortfarande är i TV idag: en på förhand bandad inramning av filmerna som riktar sig till publiken i åldern 3-7 år. “Inramning” är i och för sig ett missvisande ord. Det som BUU-klubbsledaren gör i studion är ofta så intressant och dramatiskt att många barn fascineras mer av ramen än av filmerna.

App och Arena

Snart skapades också BUU-klubbens hemsida, buu.yle.fi. Via den har barnen aktiverats till att svara på frågor, rösta och förstås spela, pyssla och titta på videor. Lagom till 20-årsjubileet lanserades nyligen appen BUU-klubben, där alla de nyaste spelen och pysslen dyker upp. Förutom App och TV lever BUU-klubben också som audio: BUU-radion sänds varje söndag, och på Barnens Arena hittar man både radiosändningar, sagor och korta hörspel.

Stärker barnens identitet

Den som producerar finlandssvensk barnkultur jobbar i en flerdubbel minoritetsposition. Det gäller att göra den situationen till en resurs, och bjuda på det som varken det finskspråkiga eller det rikssvenska programutbudet för barn kan prestera: program som lyfter fram och bekräftar just den vardag där BUU-klubbens primära publik lever i. BUU-klubben är en viktig plattform för de svenskspråkiga och flerspråkiga barnen i Finland. Den identitetsskapande faktorn är stark. BUU-klubben är ett vardagsrum där barnen och BUU-klubbsledarna leker och lär - på finlandssvenska.

Vem blir BUU-klubbsledare nummer 30?

Sedan starten 1997 har BUU-klubben haft 29 BUU-klubbsledare. Här följer en kavalkad:

Och här är namnen på de 29 BUU-klubbsledarna:
Kim Svennblad, Mikaela ”Kicki” Strömberg, Tomas Nyberg, Malin Bredbacka, Sara Lampén, Sonja Österberg, Christoffer ”Putte” Isaksson, Nina Ijäs, Wille Korander, Andreas Back, Rufus Hedengren, Axel Aminoff, Johannes Östergård, Matti Raita, Heidi Grandell, Henric Öhman, Ville Vuorelma, Maja Ottelin, Cesar Kurtén, Jonathan "Jontti" Granbacka, Elin Grönholm, Stefanie "Fifi" af Björksten, Linda Sundberg, Niclas Runeberg, Sofia Wredlund, Pontus Johansson, Staffan Gräsbeck, Hanna Enlund, Eva Fyrqvist

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP

Nyligen publicerat - Barn

 • Lär dig kontrollera ditt inre monster med BUU-klubben

  BUU-klubben hjälper alla att förstå och hantera känslor.

  Vad kan man göra om man är riktigt arg? Hur pratar man om känslor? Den här veckan har BUU-klubben känslohantering och våld som tema. BUU-klubbsledare Lisa Gerkman hoppas att alla lär sig något.

 • MGP 2018: Rösta så här

  Så här röstar du i MGP-finalen

  Efter MGP-finalen kommer en artist stå som vinnare – och DU kan vara med och bestämma vem det blir! Rösta genom att skicka SMS med artistens startnummer till 050 90 200 50.

 • Kom och se MGP-showen live på genrepet!

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio på lördag 6.10.

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio i Helsingfors. Genrepet visas på dagen kl. 13-16 och är identiskt med direktsända tv-finalen på kvällen.

 • MGP 2018: Edith

  Edith Nyroos är finalist i MGP 2018.

  Edith Nyroos är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Moski och Zingo

  Moski och Zingo gillar att dansa!

  Moski och Zingo, som består av Moa Wulff och Signe Rönnlund, är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Milou

  Milou Sederlöf är finalist i MGP 2018.

  Milou Sederlöf är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tyra

  Tyra Wingren är finalist i MGP 2018.

  Tyra Wingren är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tinja

  Tinja Höglund är finalist i MGP 2018.

  Tinja Höglund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Sofie

  Sofie Jansson är finalist i MGP 2018.

  Sofie Jansson är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: ITS 3

  ITS 3 har varit vänner sedan dagis.

  ITS 3 som består av Samira Kanji, Tilda Nevaste och Isabel Ström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.