Hoppa till huvudinnehåll

20 år med BUU-klubben

BUU-klubbsledarna Hanna Enlund och Staffan Gräsbeck vinkar till tittaren från buu-klubbsrummet
BUU-klubbsledarna Hanna Enlund och Staffan Gräsbeck BUU-klubbsledarna Hanna Enlund och Staffan Gräsbeck vinkar till tittaren från buu-klubbsrummet BUU-klubben,barnprogram,buuklubbsledare

Den 2 februari 1997 föddes något som skulle bli större och mer långlivat än någon då kunde ana: BUU-klubben sändes för första gången. De första BUU-klubbsledarna hette Kim Svennblad och Mikaela “Kicki” Strömberg.

Den första tiden var BUU-klubben oftast direktsänd, och programledarna hade formellt rollen som TV-hallåa för barn. Men småningom fick vi på barnredaktionen hälsningar att det egentligen inte är meningen att hallåor ska klippa och klistra och tapetsera väggarna i hallåstudion. Då blev BUU-klubben det som den fortfarande är i TV idag: en på förhand bandad inramning av filmerna som riktar sig till publiken i åldern 3-7 år. “Inramning” är i och för sig ett missvisande ord. Det som BUU-klubbsledaren gör i studion är ofta så intressant och dramatiskt att många barn fascineras mer av ramen än av filmerna.

App och Arena

Snart skapades också BUU-klubbens hemsida, buu.yle.fi. Via den har barnen aktiverats till att svara på frågor, rösta och förstås spela, pyssla och titta på videor. Lagom till 20-årsjubileet lanserades nyligen appen BUU-klubben, där alla de nyaste spelen och pysslen dyker upp. Förutom App och TV lever BUU-klubben också som audio: BUU-radion sänds varje söndag, och på Barnens Arena hittar man både radiosändningar, sagor och korta hörspel.

Stärker barnens identitet

Den som producerar finlandssvensk barnkultur jobbar i en flerdubbel minoritetsposition. Det gäller att göra den situationen till en resurs, och bjuda på det som varken det finskspråkiga eller det rikssvenska programutbudet för barn kan prestera: program som lyfter fram och bekräftar just den vardag där BUU-klubbens primära publik lever i. BUU-klubben är en viktig plattform för de svenskspråkiga och flerspråkiga barnen i Finland. Den identitetsskapande faktorn är stark. BUU-klubben är ett vardagsrum där barnen och BUU-klubbsledarna leker och lär - på finlandssvenska.

Vem blir BUU-klubbsledare nummer 30?

Sedan starten 1997 har BUU-klubben haft 29 BUU-klubbsledare. Här följer en kavalkad:

Och här är namnen på de 29 BUU-klubbsledarna:
Kim Svennblad, Mikaela ”Kicki” Strömberg, Tomas Nyberg, Malin Bredbacka, Sara Lampén, Sonja Österberg, Christoffer ”Putte” Isaksson, Nina Ijäs, Wille Korander, Andreas Back, Rufus Hedengren, Axel Aminoff, Johannes Östergård, Matti Raita, Heidi Grandell, Henric Öhman, Ville Vuorelma, Maja Ottelin, Cesar Kurtén, Jonathan "Jontti" Granbacka, Elin Grönholm, Stefanie "Fifi" af Björksten, Linda Sundberg, Niclas Runeberg, Sofia Wredlund, Pontus Johansson, Staffan Gräsbeck, Hanna Enlund, Eva Fyrqvist

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Efter #metoo - nu tar också BUU-klubben upp kroppsmedvetenhet för barn

  "Viktigt att tidigt tala om psykisk och fysisk integritet."

  Ska det överhuvudtaget gå att ändra på mönster och attityder måste man börja med barnen. Så resonerar Svenska Yles barnredaktion som nu lyfter fram frågor kring den egna kroppen, fysisk närhet och gränser. Vi ger också föräldrar verktyg att tala om de här frågorna, skriver Malin Olkkola, som är en av BUU-klubbens programledare.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Djur i tv-studion - så här kan det gå!

  Det krävs kreativitet då man regisserar spindlar och hästar.

  Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn