Hoppa till huvudinnehåll

20 år med BUU-klubben

BUU-klubbsledarna Hanna Enlund och Staffan Gräsbeck vinkar till tittaren från buu-klubbsrummet
BUU-klubbsledarna Hanna Enlund och Staffan Gräsbeck BUU-klubbsledarna Hanna Enlund och Staffan Gräsbeck vinkar till tittaren från buu-klubbsrummet BUU-klubben,barnprogram,buuklubbsledare

Den 2 februari 1997 föddes något som skulle bli större och mer långlivat än någon då kunde ana: BUU-klubben sändes för första gången. De första BUU-klubbsledarna hette Kim Svennblad och Mikaela “Kicki” Strömberg.

Den första tiden var BUU-klubben oftast direktsänd, och programledarna hade formellt rollen som TV-hallåa för barn. Men småningom fick vi på barnredaktionen hälsningar att det egentligen inte är meningen att hallåor ska klippa och klistra och tapetsera väggarna i hallåstudion. Då blev BUU-klubben det som den fortfarande är i TV idag: en på förhand bandad inramning av filmerna som riktar sig till publiken i åldern 3-7 år. “Inramning” är i och för sig ett missvisande ord. Det som BUU-klubbsledaren gör i studion är ofta så intressant och dramatiskt att många barn fascineras mer av ramen än av filmerna.

App och Arena

Snart skapades också BUU-klubbens hemsida, buu.yle.fi. Via den har barnen aktiverats till att svara på frågor, rösta och förstås spela, pyssla och titta på videor. Lagom till 20-årsjubileet lanserades nyligen appen BUU-klubben, där alla de nyaste spelen och pysslen dyker upp. Förutom App och TV lever BUU-klubben också som audio: BUU-radion sänds varje söndag, och på Barnens Arena hittar man både radiosändningar, sagor och korta hörspel.

Stärker barnens identitet

Den som producerar finlandssvensk barnkultur jobbar i en flerdubbel minoritetsposition. Det gäller att göra den situationen till en resurs, och bjuda på det som varken det finskspråkiga eller det rikssvenska programutbudet för barn kan prestera: program som lyfter fram och bekräftar just den vardag där BUU-klubbens primära publik lever i. BUU-klubben är en viktig plattform för de svenskspråkiga och flerspråkiga barnen i Finland. Den identitetsskapande faktorn är stark. BUU-klubben är ett vardagsrum där barnen och BUU-klubbsledarna leker och lär - på finlandssvenska.

Vem blir BUU-klubbsledare nummer 30?

Sedan starten 1997 har BUU-klubben haft 29 BUU-klubbsledare. Här följer en kavalkad:

Och här är namnen på de 29 BUU-klubbsledarna:
Kim Svennblad, Mikaela ”Kicki” Strömberg, Tomas Nyberg, Malin Bredbacka, Sara Lampén, Sonja Österberg, Christoffer ”Putte” Isaksson, Nina Ijäs, Wille Korander, Andreas Back, Rufus Hedengren, Axel Aminoff, Johannes Östergård, Matti Raita, Heidi Grandell, Henric Öhman, Ville Vuorelma, Maja Ottelin, Cesar Kurtén, Jonathan "Jontti" Granbacka, Elin Grönholm, Stefanie "Fifi" af Björksten, Linda Sundberg, Niclas Runeberg, Sofia Wredlund, Pontus Johansson, Staffan Gräsbeck, Hanna Enlund, Eva Fyrqvist

Kommentarer

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Sluta aldrig att tala om mobbning

  Barnens egna berättelser om hur de upplevt mobbning.

  Under hösten bad Hajbo barn skicka in sina berättelser om hur de upplevt mobbning. Förvånansvärt många barn tog kontakt och berättade att de blivit mobbade och utfrysta. Många var också villiga att dela med sig av sin mobbningshistoria.

 • Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

  Producenten Sandra Wikstrand vill skapa en dialog.

  – Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

 • Kocka på

  Matglädje för småbarn

  Här får du många roliga tips på vad man kan kocka tillsammans med barn.

 • Bärtil vill inspirera 3–7-åringen till lek

  Monica Vikström-Jokela skapade Bärtil för över tio år sedan.

  – Genom att identifiera sig med Bärtil och Isa Gris ska barnen få inspiration till lek och tips på hur vardagskonflikter kan lösas, säger manusförfattaren Monica Vikström-Jokela om figurerna i Bärtil, Svenska Yles långlivade småbarnsfavoriter.

 • 20 år med BUU-klubben

  BUU-klubben fyller 20, får sin trettionde programledare.

  Under sina tjugo år har BUU-klubben utvecklats till en central svenskspråkig platform för barn i Finland. BUU-klubben stärker barnens identitet och lotsar dem både in i vardagens mysterier och ut i världen.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn