Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stads utredning kring vanvården i Kuppissjukhuset snart klar

Psykiatriska sjukhuset i Åbo
Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus. Psykiatriska sjukhuset i Åbo Bild: Yle/Nina Bergman psykiatriska sjukhus,psykiatriska sjukhuset i åbo,sjukhus

Åbo stads utredning kring händelserna på G1-avdelningen på Kuppis psykiatriska sjukhus är snart färdig. Staden har väntat på resultatet av polisens förundersökning, som nu är färdig och går vidare till åtalsprövning.

Polisen har också informerat Åbo stads ledning med stadsdirektör Aleksi Randell i spetsen om förundersökningens resultat. Stadens interna utredning kommer att bli klar nästa vecka.

Efter att den interna utredningen har blivit klar kommer staden att bedöma vilka åtgärder man vidtar. Därefter informeras stadsstyrelsen om saken. Förundersökningen samt stadens interna utredning med förslag på åtgärder presenteras för stadsstyrelsen i början av mars.

Stadsstyrelsen behandlade ärendet senast i slutet av oktober.

Det var för cirka ett år sedan som Turun Sanomat avslöjade vanvården av patienter på den geriatriska avdelningen på Kuppis psykiatriska sjukhus. Polisens förundersökning har nu blivit klar och flera skötare misstänks för misshandel av patienter och för att ha medicinerat och isolerat patienter utan läkarnas tillstånd.

Läs också