Hoppa till huvudinnehåll

Bonusfamiljen - familjeliv i kvadrat

Huvudkaraktärerna i dramaserien Bonusfamiljen samlade i en soffa.
Huvudkaraktärerna i dramaserien Bonusfamiljen Huvudkaraktärerna i dramaserien Bonusfamiljen samlade i en soffa. Bild: Ulrika Malm Erik Johansson (fotograf),Fredrik Hallgren,Petra Mede,Vera Vitali,Yle Fem,fredrik hallgren som martin

Dramaserien Bonusfamiljen handlar om moderna familjekonstellationer där bonusmammor och plastpappor, irriterande halvsyskon och puckade ex brottas om uppmärksamheten och att vara den som har rätten på sin sida. Mitt i allt ryms också en stor portion värme och feelgood.

I centrum av händelserna står Patrik och Lisa som hittat varandra och startat på nytt. Det är ett hektiskt vardagspussel i ett nytt gemensamt hus och ett liv som växlar mellan noll och hundra eftersom de har barnen varannan vecka.

Lisa har tidigare varit tillsammans med Martin som har svårt att komma över separationen, har flyttat hem till mamma och inte riktigt är tillräckligt vuxen för att kunna hantera situationen. Lisa och Martin har tillsammans barnen Bianca (15) och Eddie (10).

Patrik har tidigare varit tillsammans med Katja som är van att få som hon vill, är en kontrollmänniska och låter arbetet på en arkitektbyrå gå före allt och alla. Patrik och Katja har sedan tidigare sonen William (10).

När serien börjar skall William och Eddie fylla år och Lisa har fått den geniala idén att fira ett gemensamt kalas. Alla andra tycker att det är sämsta idén någonsin. Inte minst födelsedagsbarnen själva eftersom de är så olika som man bara kan vara. Relationsmässigt är ett tredje världskrig att vänta och Patrik laddar upp med huvudvärkstabletter i förtid eftersom Martin med största sannolikhet kommer att dra honom på käften någon gång under kvällen.

Kalaset kryddas med en hel del sarkastiska kommentarer de vuxna emellan men ser till en början ut att ändå kanske inte bli den katastrof man kunnat förvänta sig. Men när en hemlighet avslöjas och olyckan är framme så går allt över styr. När vi först träffar karaktärerna så är det i terapisoffan sju dagar efter kalaset.

Bonusfamiljen – ett släktföretag

Serien Bonusfamiljen är skapad av Felix Herngren, Clara Herngren, Moa Herngren och Calle Marthin. Manusarbetet har med andra ord varit ett riktigt ”släktföretag”. Felix och Clara bor sedan tolv år tillsammans i en bonusfamilj och Felix syster Moa har också egna erfarenheter av moderna familjekonstellationer.

När Yle ringer upp journalisten och författaren Moa Herngren så berättar hon både om arbetsprocessen, om egna erfarenheter av familjeliv och målsättningarna med serien.

Varifrån kom idén till serien?

- Det var min svägerska Clara Herngren som utbildade sig till terapeut och jobbade mycket med bonusfamiljer. Hon tyckte där fanns så mycket spännande relationer att man borde göra en tv-serie på det. Det kändes självklart att göra det. Hela bonusfamiljskonstellationen är som gjord för det. Det är mycket dramatik.

Har du egna erfarenheter av bonusfamiljlivet?

- Ja det har jag. Jag är inne på min andra bonusfamilj till och med. Min nuvarande man och jag har levt ihop i åtta år så jag har tre bonusbarn, ett utfluget och så har jag ett eget barn.

- Alla som jobbat med manus har egna erfarenheter. Det var också väldigt kul att ha den närheten till hur det är att leva i såna här familjer.

Lite trösterikt också kanske eftersom man kanske ofta känner sig ensam i de här frågorna?

- Ja, jag vet inte hur det är i Finland men i Sverige är det ju hälften av alla äktenskap som slutar i skilsmässa så jättemånga bor i de här ombildade familjekonstellationerna.

Regissör Felix Herngren instruerar Vera Vitali och Erik Johansson under inspelningarna av Bonusfamiljen.
FelixHerngren tillsammans med Erik Johansson och Vera Vitali under inspelningarna av Bonusfamiljen. Regissör Felix Herngren instruerar Vera Vitali och Erik Johansson under inspelningarna av Bonusfamiljen. Bild: Peter Hoelstad Yle Fem,Felix Herngren,bonusfamiljen

Aldrig det samma som en kärnfamilj

Har du själv några tips på hur man skall få det att fungera i en bonusfamilj?

- Det är väldigt individuellt men jag tror att man inte skall gå in i en bonusfamilj och tro att det skall bli som en kärnfamilj. Tar man ner sina förväntningar lite så har man redan vunnit mycket.

- Sen får man ha en hög dos acceptans också. Det tror jag är viktigt för det är så många människor och man måste acceptera att alla tänker olika.

Hur var det att jobba med sin egen bror, Felix?

- Nja, jag var lite orolig från början eftersom man har en privat relation och hur det skulle gå att överföra det till det professionella planet. Men det funkade över förväntan tycker jag.

- Vi hade visserligen ofta olika åsikter och har inte alltid varit överens men vi hade alla delat en tydlig vision om vad vi ville uppnå med den här serien så därför har vi alltid varit överens om de viktiga delarna.

Vi ville att det skulle finnas ett hopp och att det skulle kännas lite mer som livet. I ena sekunden så gråter man och i nästa så skrattar man.― Moa Herngren

Vill inte vara en ny Solsidan

Serien innehåller mycket allvar, men också mycket feelgood. Vissa har sagt att det är en lite allvarligare Solsidan, men Moa Herngren vill inte dra några paralleller mellan serierna.

- Vi har ju inte tänkt i banorna kring att göra Solsidan alls. Det vi ville göra var en serie som skulle kännas på riktigt. På bonusfamiljtemat skulle man ha kunnat göra en mörk serie men det ville vi inte heller.

- Vi ville att det skulle finnas ett hopp och att det skulle kännas lite mer som livet. I ena sekunden så gråter man och i nästa så skrattar man. Vi ville ha med de absurda situationerna men hitta en balans så att det skulle kännas så nära verkligheten som möjligt.

- Solsidan är inte så på riktigt och mycket mer en komediserie hela vägen där karaktärerna är ganska skruvade. Jämförelsen är väl oundviklig eftersom Felix är så förknippad med Solsidan men vi har inte tänkt på den alls när vi har jobbat utan eftersträvat något annorlunda.


Orginaltitel: Bonusfamiljen (Sverige 2016)
10 avsnitt
30 dagar på Arenan

En serie skapad av Felix Herngren, Clara Herngren, Moa Herngren och Calle Marthin
I rollerna: Erik Johansson, Vera Vitali, Fredrik Hallgren, Petra Mede m.fl.
Produktion: FLX TV för SVT / samproduktion

Info om säsong 2:
Den andra säsongen kommer att sändas i Yle Fem och på Yle Arenan med start 14.7.2018.

Bakom kulisserna på inspelningarna av dramaserien Bonusfamiljen.
Bakom kulisserna under inspelningarna av Bonusfamiljen. Bakom kulisserna på inspelningarna av dramaserien Bonusfamiljen. Bild: Peter Hoelstad Yle Fem,Erik Johansson (fotograf),frank dorsin som eddie

Lyssna på radiointervjun med Moa Herngren i Vega Dag 3.2.2017:

Nyligen publicerat - Yle Fem