Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Blir det en kväll på teatern?

Fältprästen (Niklas Groundstroem) och Mor Kurage (Ylva Ekblad) i förgrunden, Jonas Bergqvist, Markus Lytts, Alexander Holmlund och Kalle Halmén i bakgrunden.
Arkivbild, Wasa Teater. Fältprästen (Niklas Groundstroem) och Mor Kurage (Ylva Ekblad) i förgrunden, Jonas Bergqvist, Markus Lytts, Alexander Holmlund och Kalle Halmén i bakgrunden. Fältprästen (Niklas Groundstroem) och Mor Kurage (Ylva Ekblad) i förgrunden, Jonas Bergqvist, Markus Lytts, Alexander Holmlund och Kalle Halmén i bakgrunden. Bild: Wasa Teater/Frank A. Unger Bertolt Brecht,mor kurage och hennes barn,Niklas Groundstroem,teater,Wasa Teater,Ylva Ekblad

Teatersäsongen har kört igång igen med flera premiärer. Men klarar teatern konkurrensen om vår tid och uppmärksamhet?

Ingen kan påstå att det inte finns pjäser att välja mellan: Komedier och provokationer, musikaler och monologer, klassiker och nyskrivet. Det mesta finns. Också på svenska i Finland.

I dagarna och veckorna har såväl ÅST, Lillan som Svenska teatern och Wasa teater haft premiärer, medan Viirus fortsätter med hyllade Allt som sägs. På finska är utbudet gigantiskt.

Så det hänger liksom inte på att vi inte skulle få allt serverat på silverfat,

Nej. Och eftersom verksamheten delvis också är finansierad av oss skattebetalare - precis som det ska vara - kunde det ju vara en smart investering att också njuta av det vi redan satsat stålar på.

Men i verkligheten känns det som om filmkvällen där hemma får vår uppmärksamhet. Netflix och andra streamingtjänster erbjuder ett alternativ som är bekvämt och extremt billigt. Ingen vits att ta sig hemifrån då spänning och humor, romantik och fantasi redan finns på en skärm nära dig, eller hur?

Det finns förstås en skillnad och där ligger hela poängen: Teater är live. Teater är på riktigt. Det är inte klippt, det är inte miljonbudget men är (oftast) proffsigt skrivet, framfört och producerat av kulturarbetare nära dig.

Så varför går inte kön ut på gatorna? Varför är det inte slagsmål om de sista platserna på bakersta raden? Varför snackas det om den nyaste halvbra Netflix-serien då vi träffar kompisar istället för Teater Sirius nyaste produktion?

I dag ska vi diskutera teater i Eftersnack, ur ett så kallat publikperspektiv. Men först behöver vi din input. Tänker du gå på teater i den närmaste framtiden? Rösta i vår enkät och tyck till med en kommentar så spinner vi sedan vidare.

Tänker du gå på teater den närmaste tiden?

Jepp, självklart!
87% (73 röster)
Hm, ska fundera på saken
8% (7 röster)
Nej, finns bättre tidsfördriv
5% (4 röster)
Antal avgivna röster: 84

Eftersnack
Yle Vega
Fre kl. 15.03.
Repris lör kl. 20.03.
Podden finns här

 • Annegret Kramp-Karrenbauer

  Kalldusch för tyska socialdemokrater i Saarland - Merkels CDU tog hem segern

  Klar seger för Merkels kristdemokrater.

  Delstatsvalet i Saarland innebär en tillnyktring för de tyska socialdemokraterna. Efter jubel över att EU-parlamentets tidigare talman Martin Schulz leder partiet mot höstens förbundsdagsval fick partiet nu en kalldusch. Angela Merkels kristdemokrater tog hem segern.

 • Kerttu Niskanen.

  Kerttu Niskanen byter tränare: Pekka Vähäsöyrinki ny lots

  "Att vi bor på samma ort möjliggör bra och tätt samarbete".

  Skidåkaren Kerttu Niskanen presenterade en ny tränare på Instagram på söndag. Det här är en av de största förändringarna inför den kommande träningssäsongen, skriver Niskanen på Instagram.

 • Den förre premiärministern Boiko Borisevs parti Gerb leder knappt i opinionsmätningar

  EU-vänlig linje går mot seger i Bulgarien

  Det här var det tredje parlamentsvalet inom fyra år.

  Regeringspartiet Gerb ser ut att segra i parlamentsvalet i Bulgarien. Valet betraktas som ett linjeval mellan EU och Ryssland. Gerb stöder EU:s sanktioner mot Ryssland medan socialisterna vill häva dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje