Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Blir det en kväll på teatern?

Fältprästen (Niklas Groundstroem) och Mor Kurage (Ylva Ekblad) i förgrunden, Jonas Bergqvist, Markus Lytts, Alexander Holmlund och Kalle Halmén i bakgrunden.
Arkivbild, Wasa Teater. Fältprästen (Niklas Groundstroem) och Mor Kurage (Ylva Ekblad) i förgrunden, Jonas Bergqvist, Markus Lytts, Alexander Holmlund och Kalle Halmén i bakgrunden. Fältprästen (Niklas Groundstroem) och Mor Kurage (Ylva Ekblad) i förgrunden, Jonas Bergqvist, Markus Lytts, Alexander Holmlund och Kalle Halmén i bakgrunden. Bild: Wasa Teater/Frank A. Unger Bertolt Brecht,mor kurage och hennes barn,Niklas Groundstroem,teater,Wasa Teater,Ylva Ekblad

Teatersäsongen har kört igång igen med flera premiärer. Men klarar teatern konkurrensen om vår tid och uppmärksamhet?

Ingen kan påstå att det inte finns pjäser att välja mellan: Komedier och provokationer, musikaler och monologer, klassiker och nyskrivet. Det mesta finns. Också på svenska i Finland.

I dagarna och veckorna har såväl ÅST, Lillan som Svenska teatern och Wasa teater haft premiärer, medan Viirus fortsätter med hyllade Allt som sägs. På finska är utbudet gigantiskt.

Så det hänger liksom inte på att vi inte skulle få allt serverat på silverfat,

Nej. Och eftersom verksamheten delvis också är finansierad av oss skattebetalare - precis som det ska vara - kunde det ju vara en smart investering att också njuta av det vi redan satsat stålar på.

Men i verkligheten känns det som om filmkvällen där hemma får vår uppmärksamhet. Netflix och andra streamingtjänster erbjuder ett alternativ som är bekvämt och extremt billigt. Ingen vits att ta sig hemifrån då spänning och humor, romantik och fantasi redan finns på en skärm nära dig, eller hur?

Det finns förstås en skillnad och där ligger hela poängen: Teater är live. Teater är på riktigt. Det är inte klippt, det är inte miljonbudget men är (oftast) proffsigt skrivet, framfört och producerat av kulturarbetare nära dig.

Så varför går inte kön ut på gatorna? Varför är det inte slagsmål om de sista platserna på bakersta raden? Varför snackas det om den nyaste halvbra Netflix-serien då vi träffar kompisar istället för Teater Sirius nyaste produktion?

I dag ska vi diskutera teater i Eftersnack, ur ett så kallat publikperspektiv. Men först behöver vi din input. Tänker du gå på teater i den närmaste framtiden? Rösta i vår enkät och tyck till med en kommentar så spinner vi sedan vidare.

Tänker du gå på teater den närmaste tiden?

Jepp, självklart!
87% (73 röster)
Hm, ska fundera på saken
8% (7 röster)
Nej, finns bättre tidsfördriv
5% (4 röster)
Antal avgivna röster: 84

Eftersnack
Yle Vega
Fre kl. 15.03.
Repris lör kl. 20.03.
Podden finns här

 • Dyr sportbil i Neuilly-sur-Seine

  Samhällsklassen spelar stor roll när fransmännen går till val

  Vi har besökt Frankrikes rikaste och fattigaste städer.

  Det är ett polariserat Frankrike som röstar i den första omgången i presidentvalet. Det finns stora skillnader i hur väljare från olika samhällsskikt resonerar. Vi har träffat människor i både den fattigaste och rikaste staden i Frankrike.

 • Facebook och Instagram i en iPhone

  EU försöker komma åt hatskriverier på nätet

  EU funderar på gemensamma metoder mot problemet.

  EU funderar på gemensamma metoder för att få bukt med hatskriverier och hot på nätet. Kommissionen vill att exempelvis Facebook, Twitter och internetföretaget Google ska ta en aktivare roll vid avlägsnandet av oönskat innehåll på deras webbplattformar.

 • Bildkollage av innehållet på Yle Teema i vår

  Yle Fems nya granne Teema presenterar sig

  Teema kommer med drama, dokumentärer och Rolling Stones.

  I slutet av april flyttar Yle Teema in på kanalplats fem tillsammans med Yle Fem. Det innebär bland annat att dokumentärer kring allt från rock till jazz och mode, europeiska dramaserier och Batman i original blir tillgängliga också på svenska.

 • Imatraspelarna Miikka Matikka och Ville Liukku förbereder sig inför ligapremiären i Fuengirola.

  Bobollssäsongen startade på Södermalm och fortsätter i Fuengirola

  Bobollsfolket vill göra grenen känd utanför Finland.

  Årets första bobollsligamatcher spelades i Stockholm och på söndag fortsätter säsongen i spanska Fuengirola. Twittersignaturen fullgasmedklas följde matchen i Stockholm. Kollar boboll på Zinken, frågade närmaste finne om regler, han svarade på finska, nu fattar jag absolut noll, skrev han.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Thulfiqar Alanbari kom till Finland hösten 2016. Från Irak flydde han 2015.

  Yttrandefriheten i Finland leder ingenvart

  Dödshotad på grund av den artikel han skrev.

  En artikel om IS som Thulfiqar Alanbari skriver i Irak förändrar hans och hans familjs liv så att de måste lämna allt bakom sig. Nu sitter modern och en del syskon fast i Österrike, själv bor han i Finland sedan hösten 2016 och funderar bland annat på yttrandefriheten i olika länder.

 • Logo för läskampanjen Bärtils bokklubb

  Dela med dig av ditt boktips

  Freja presenterar sin favoritbok. Vilken barnbok gillar du?

  Freja presenterar sin favoritbok. Dela med dig av ditt boktips i formuläret. #bärtilsbokklubb