Hoppa till huvudinnehåll

EU-ledare samlas på Malta – migrationssituationen högst på agendan

Flyktingräddarorganisationen MOAS fartyg
Flyktingräddarorganisationen MOAS fartyg Flyktingräddarorganisationen MOAS fartyg Bild: Daniel Olin/Yle Migrant Offshore Aid Station,fartyg,moas

EU-ländernas ledare samlas i dag på Malta för att diskutera hur man kunde bromsa flyktingströmmarna över Medelhavet.

Ifjol kom omkring 180 000 flyktingar och migranter till Europa längs den farliga rutten över Medelhavet från Libyen - det är mer än någonsin tidigare.

Också allt fler dör, nästan 5 000 drunknade på Medelhavet ifjol. Dödssiffran skulle förmodligen vara mycket högre om inte olika medborgarorganisationer hade räddat liv på Medelhavet.

Medborgarorganisation MOAS har de senaste tre åren räddat över 33 000 människor från att drunkna.

Organisationens flaggskepp Phoenix ligger förtöjd i hamnen i Valletta, Maltas huvudstad.

- Situationen på den farliga Libyenrutten blir bara värre. Vi har sett små gummibåtar med omkring 140 personer säger Regina Catrambone.

Regina grundande organisationen för tre år sedan tillsammans med sin man Christopher. Med egna pengar köpte de ett fiskefartyg och byggde om det till ett räddningsfartyg.

I dag har organisationen två fartyg som patrullerar utanför Libyens kust.

- Vi gör vårt bästa men situationen är ohållbar. Många av de människor vi räddar har varit med om så fruktansvärda händelser i Libyen. De är beredda att ta enorma risker, konstaterar hon.

EU-ledarna vill få stopp på flyktingströmmarna

I dag när EU:s stats- och regeringschefer samlas på Malta ska de försöka hitta en lösning på situationen.

De allra flesta som i dag tar sig över från Libyen till Italien har inte rätt att stanna i Europa. Enligt EU är bara var tionde berättigad till internationellt skydd.

- Vi måste få ett stopp på flyktingströmmarna från Libyen, det är den enda sättet för Europa att få migrationssituationen under kontroll, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i ett kort uttalande i Malta i går kväll.

Enligt Tusk är ett genombrott nära och han hänvisade till det avtal som Italien och Libyen enades om i torsdags där parterna kom överens om att intensifiera sin kamp mot människosmugglingen.

Flyktingavtal med Libyen?

Den farliga Libyenrutten har blivit enda alternativet sedan flyktvägen över Adriatiska havet stängts efter EU:s överenskommelse med Turkiet.

EU:s roterande ordförandeland Malta har föreslagit ett liknande avtal med Libyen för att bromsa trafiken över Medelhavet.

Regina Catrambone på medborgarorganisationen MOAS är kritisk.

- Så länge Libyen inte har en fungerande regering kan man inte få ett slut på människosmugglingen. Jag vill att EU-ledarna ska komma överens om lagliga rutter så att de som verkligen är i behov av skydd kan få det.

Läs mera:

Flyktingräddare till Halla-aho: Du är välkommen ombord för att se verkligheten på Medelhavet!

Regina Catrambone från medborgarorganisationen MOAS vill personligen bjuda in Jussi Halla-aho för att bekanta sig med verkligheten på Medelhavet. MOAS har räddat 30 000 liv sedan år 2015.