Hoppa till huvudinnehåll

Flytten till Sverige avgörande för Sanna Nygårds karriär: ”Det gav ny motivation”

Sanna Nygård tävlar vid Botniagames 2017 i Korsholm.
Sanna Nygård lämnar EM-dörren öppen. Sanna Nygård tävlar vid Botniagames 2017 i Korsholm. Bild: Yle/Antti Koivukangas Sanna Nygård,Botniahallen,tresteg,friidrott,vasa is

Sanna Nygård bytte i höstas Vasa mot Stockholm och tränar nu under Oscar Gidewalls ledning. Miljöombytet gav extra motivation och gjorde att hon valde att fortsätta satsa på friidrotten.

Säsongen 2016 var väldigt tudelad för trestegshopparen Sanna Nygård. Under inomhussäsongen fick hon tävla i VM men sommaren kantades av skadeproblem och hon missade både EM och OS.

I höstas valde hon att lämna hemstaden Vasa och flytta till Stockholm. Flytten blev också avgörande för den fortsatta satsningen.

– Det har varit väldigt viktigt. Jag var inte ens säker på att jag skulle fortsätta men miljöombytet kom läglig och det gav ny motivation, säger hon till Yle Sporten.

Oscar Gidewall ny tränare

Flytten till Stockholm gjorde också att hon valde att bryta med tränaren Jens Wallin och istället ingår hon nu i en träningsgrupp som leds av Oscar Gidewall.

– Det har fungerat riktigt bra och vi tränar nästan dagligen i grupp och det är kul att vara med i en sådan gemenskap.

– Oscar gör mitt program och det fungerar bra. Jag är 28 år så det är inte så stor vits att gå in och göra så väldigt stora förändringar men vi har ändrat lite i tekniken och rörelsemönstret, säger Nygård.

Sanna Nygård tävlar vid Botniagames i Korsholm 2017.
Sanna Nygård tävlade i Botnia Games Sanna Nygård tävlar vid Botniagames i Korsholm 2017. Bild: Yle/Antti Koivukangas Sanna Nygård,Botniahallen,tresteg,friidrott,vasa is

Sanna Nygård har varit skadedrabbad under de senaste åren men nu säger hon att hon är så pass frisk som en trestegshoppare kan vara.

– Jag vet ingen trestegshoppare som är 100 procent frisk hela tiden. Jag har haft problem med knäna och ryggen tidigare men nu har jag kunnat träna bra, säger hon.

Första tävlingen avklarad

Nygård inledde inomhussäsongen på torsdagen i en för henne väldigt bekant hall, Botniahallen i Korsholm. Från den tävlingen fick hon med sig tre godkända hopp där det längsta mätte 13,42.

– Som första tävling kan jag vara helt nöjd men kändes att det fanns längre hopp i kroppen. Som helhet var det en bra känsla i hoppen och det tar jag med mig, säger hon.

Sanna Nygård, inomhus-VM Portland 2016.
Nygård tävlade i inomhus-VM förra vintern. Sanna Nygård, inomhus-VM Portland 2016. Bild: All Over Press nygård,Mauri Nygård

Efter att säsongen nu är öppnad hoppas Nygård få tävla i den nordiska inomhuslandskampen i Tammerfors innan det blir dags för FM i Jyväskylä.

– Någon tävling vill jag få in före FM. Det kan bli en kort säsong men går det riktigt bra och jag klarar EM-gränsen så siktar jag naturligtvis på det också, säger hon.

Vad det gäller sommaren är det mesta fortfarande öppet för Sanna Nygård men i bakhuvudet finns små tankar om VM i London.

– VM-gränsen är 14,10 och det är lite lägre än tidigare år. Det är fortfarande en väldigt hård gräns men ändå inte orealistisk. Senast i Kalevaspelen måste man börja klara gränsen som nog blir det att toppa formen då, säger hon.