Hoppa till huvudinnehåll

Lagar preciseras på grund av dubbelt medborgarskap

Statsrådets hus i Helsingfors
Statsrådsborgen i Helsingfors Statsrådets hus i Helsingfors Bild: Mikael Crawford/Yle Statsrådet (Finland),Statsrådsborgen,statsrådets hus

Riksdagen tar itu med den aktuella frågan om dubbelt medborgarskap i vår, då nya preciseringar i statstjänstemannalagen och säkerhetsutredningslagen ges till riksdagen.

I och med lagändringarna ska man allt bättre kunna säkerställa att de som väljs till arbetsuppgifter som är väsentliga för statens säkerhet är pålitliga och lojala mot Finland, uppger kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (C).

Vehviläinen säger att man i lagstiftningen beaktar grundläggande och mänskliga rättigheter, och statstjänstemannalagen kommer inte att förses med något anställningsförbud baserat på nationalitet.

Statstjänstemannalagen ska kompletteras med en bestämmelse om att en person som väljs till en tjänst inte får ha kopplingar som skulle kunna äventyra personens förmåga att sköta sina arbetsuppgifter.

Säkerhetsutredningslagen ändras så att en arbetssökandes kopplingar utomlands kan kartläggas mera ingående än för närvarande.

Det är meningen att lagändringarna ska träda i kraft från början av 2018.