Hoppa till huvudinnehåll

Mot London via Portugal och USA - nya intryck skall ge resultat för Richardsson

Camilla Richardsson, februari 2017.
Camilla Richardsson på hemmaplan i Vasa. Camilla Richardsson, februari 2017. Bild: Yle/Antti Koivukangas Camilla Richardsson,friidrott,hinderlöpning

Camilla Richardsson har under tre säsonger byggt en "grym grund" för prestationer av världsklass på paradsträckan 3000 meter hinder. Med lite nya impulser i träningsupplägget är frågan om detta kan vara året när hon "cashar in"?

När Yle Sporten träffar Camilla Richardsson på hemmaplan i Korsholm är hon på tävling.

Fast tävlar gör hon inte, arrangörerna för Botnia Games har inga distanser längre än 800 meter på programmet och evenemanget är även annars en skugga av sitt fornstora jag.

– Det är synd att Botnia Games blivit så här mycket mindre. Det har varit otroligt roligt med bra tävlingar i Botniahallen och det lockade mycket publik eftersom friidrotten är stark i Vasaregionen, säger Richardsson.

Camilla Richardsson, Sandra Eriksson och Oona Kettunen vid start, Botniagames 2015.
Camilla Richardsson, Sandra Eriksson och Oona Kettunen vid Botnia Games 2015. Camilla Richardsson, Sandra Eriksson och Oona Kettunen vid start, Botniagames 2015. Bild: Yle/Antti Koivukangas oona kettunen

Kan bara fixa EM-gränsen i ett enda lopp

Hennes tävlingsdebut inomhus sköts inledningsvis också upp av det faktum att hon insjuknade direkt efter att ha återvänt från ett utlandsläger i Portugal. Nu springer hon istället säsongens första lopp, 3000 meter, på en distriktstävling på lördag.

Nästa helg tävlar hon vid de nordiska mästerskapen i Tammerfors.

– När Botnia Games föll bort blir DM inte en riktig tävling för mig, egentligen mera en hård träning. När banan är för lång både här och i Tammerfors räknas det inte oberoende hur bra tider man än löper. Allting måste klaffa på en dag i Jyväskylä på FM om det skall bli något Europamästerskap, förklara Richardsson.

Camilla Richardsson, Vasa IS, 2015.
Richardsson tävlar inomhus 3-4 gånger i vinter. Camilla Richardsson, Vasa IS, 2015. Bild: Yle/Antti Koivukangas camilla richardsson

Ingen panik om EM uteblir

Inomhus-EM i Belgrad avgörs första veckoslutet i mars och för att vika sig en plats där borde klockan i den smått ödesmättade Tammerfors-tävlingen stanna på 9.15.

– Alltså det skulle vara jättehäftigt. Att få testa på ett stort mästerskap i en slät gren skulle höja motivationen. Även om jag inte når EM fortsätter säsongen som normalt, det är ingalunda ”the end of the world”, avrundar Richardsson världsvant.

Att slänga sig med lite engelska fraser här och där är måhända undermedvetna mentala förberedelser för det som händer senare i vår, oberoende om det blir något EM eller inte.

Efter ett träningsläger på ny ort i Portugal är följande resmål USA.

Sportmagasinet
Camilla Richardsson har varit på läger i Portugal 14 gånger tidigare. Sportmagasinet Bild: Yle 6559 5015 000

– Jag skall prova på ett läger på hög höjd nu, jag åker iväg till Flagstaff i Arizona i slutet av mars och tillbringar hela april där. Det är en ny sak jag prövar på, men om man vill nå en ny nivå i sitt idrottande måste man vara beredd att våga lite också. Jag har sett nog av Portugal, det kommer att bli otroligt roligt att testa på något helt nytt, berättar Richardsson.

Fördelarna överväger nackdelarna

Hon medger i samma andetag att träningslägret på hög höjd också handlar om en risktagning, men att fördelarna överväger de eventuella nackdelarna.

Allting som hände under träningslägret i Portugal skvallrar om att utvecklingen är på rätt väg.

– Man gör ändå ganska långt samma träningsmoment under vintrarna och då är det bara att jämföra med tidigare års resultat rakt av, svart på vitt vilka tider man löpt på året innan. Ta till exempel mina resultat på 8 x 1000 meter, en grundträning vi brukar göra: gör man fem sekunder bättre tider per kilometer skvallrar det nog om att man är i bättre skick än ifjol, belyser Vasa IS-löperskan.

Grunden lagd, dags att få ut det på tävling

Camilla Richardsson har utvecklats sakta men säkert under åren som gått och fått medverka vid stora mästerskap under både 2015 (VM i Peking) och 2016 (EM i Amsterdam) i paradgrenen 3000 meter hinder.

– Det handlar nog om en naturlig utveckling, det här är min tredje vinter som jag fått träna på exakt som jag själv velat. Det har kanske inte kommit ut perfekt i tävlingarna ännu, men det har lagt en grym grund. Det måste ju komma ut till sist!

Camilla Richardsson är nöjd över att ha VM-debuterat 2015.
Richardsson vid VM i Peking 2015. Camilla Richardsson är nöjd över att ha VM-debuterat 2015. Bild: Chai v.d. Laage/ All Over Press Camilla Richardsson

Richardsson har som bäst gjort 9.46,34 på 3000 meter hinder. Kvalgränsen för VM i London ligger på 9.42,00 och får Richardsson som hon vill kommer fullträffen tidigt under säsongen.

Hela träningen är just nu uppbyggd kring att prestera direkt, för att slippa jaga en plats vid VM in i det sista.

– Målet är inställt på en VM-final. Jag åker inte till London för att ha roligt och siktet är således inställt på att klara gränsen i första tävlingen. Drömscenariot är väl att smälla till med 9.35 i första loppet och sen bara fokusera på att plocka bort sekunder efter det!