Hoppa till huvudinnehåll

Nu kör "En miljon fågelholkar" igång igen!

En fågelholk får sitt tak fastspikat
En fågelholk får sitt tak fastspikat Bild: YLE/Joakim Lax fågelholkar,talko,hantverk,en miljon fågelholkar

Kampanjen "En miljon fågelholkar" har haft en liten paus under vintern, men nu är det dags att kavla upp ärmarna och ta itu med byggandet igen.

På många håll i landet ordnas det holkbyggartalkon nu under våren. På Vasa stadsbibliotek kunde man första dagen i januari bygga sig en holk. Både handledning och byggmaterial var avgiftsfritt. Tillställningen hann knappt börja innan det bildades kö till den provisoriska verkstaden.

Bengt Åkerholm från Vasa bygger två till tre holkar per år och passade på att bygga en till. De flesta holkarna hänger han upp vid sommarstugan i Petsmo, men några holkar finns också hemma på gården.

Bengt Åkerholm bygger en fågelholk
Bengt Åkerholm i färd med att bygga en holk. Bengt Åkerholm bygger en fågelholk Bild: YLE/Joakim Lax fågelholkar,talko,hantverk

"Jag brukar sätta fast holkarna på en stång som jag sedan fäster vid trädet. På det viset är det lätt att ta ner holkarna och putsa dom på våren", tipsar Bengt.

Han har några knipholkar också, men mården brukar ställa till det och stjäla ägg, säger han fundersamt medan folk hamrar, skruvar och borrar runt omkring honom.

Fågelholkarna byggdes av färdigt sågade bitar och är lämpliga för de flesta småfåglar och flygekorrar. Man kunde även bygga lite större holkar för sjöfågel, grå flugsnappare och ugglor.

Kampanjen avslutas i maj 2017

Än finns det tid att delta i kampanjen och komma upp i en miljon fågelholkar. Putsa ur dina redan upphängda holkar, bygg och häng upp nya. Kom också ihåg att registrera dina holkar.

Läs också