Hoppa till huvudinnehåll

Nu kör "En miljon fågelholkar" igång igen!

En fågelholk får sitt tak fastspikat
En fågelholk får sitt tak fastspikat Bild: YLE/Joakim Lax en miljon fågelholkar,fågelholkar,Hantverk,Talko

Kampanjen "En miljon fågelholkar" har haft en liten paus under vintern, men nu är det dags att kavla upp ärmarna och ta itu med byggandet igen.

På många håll i landet ordnas det holkbyggartalkon nu under våren. På Vasa stadsbibliotek kunde man första dagen i januari bygga sig en holk. Både handledning och byggmaterial var avgiftsfritt. Tillställningen hann knappt börja innan det bildades kö till den provisoriska verkstaden.

Bengt Åkerholm från Vasa bygger två till tre holkar per år och passade på att bygga en till. De flesta holkarna hänger han upp vid sommarstugan i Petsmo, men några holkar finns också hemma på gården.

Bengt Åkerholm bygger en fågelholk
Bengt Åkerholm i färd med att bygga en holk. Bengt Åkerholm bygger en fågelholk Bild: YLE/Joakim Lax fågelholkar,Hantverk,Talko

"Jag brukar sätta fast holkarna på en stång som jag sedan fäster vid trädet. På det viset är det lätt att ta ner holkarna och putsa dom på våren", tipsar Bengt.

Han har några knipholkar också, men mården brukar ställa till det och stjäla ägg, säger han fundersamt medan folk hamrar, skruvar och borrar runt omkring honom.

Fågelholkarna byggdes av färdigt sågade bitar och är lämpliga för de flesta småfåglar och flygekorrar. Man kunde även bygga lite större holkar för sjöfågel, grå flugsnappare och ugglor.

Kampanjen avslutas i maj 2017

Än finns det tid att delta i kampanjen och komma upp i en miljon fågelholkar. Putsa ur dina redan upphängda holkar, bygg och häng upp nya. Kom också ihåg att registrera dina holkar.

Läs också

Natur

 • Byggande av fågelholk

  Holkräknaren stängs - registreringen fortsätter till 21 maj

  Snart slutar fågelholkskampanjen.

  Kampanjen ”En miljon fågelholkar” är snart slut. Söndagen 21.5 avslutas registreringen, och samtidigt avslöjas hur många holkar som registrerats. Från och med morsdag 14.5 kommer vi att dölja antalet holkar som registreras på webben, allt för spänningens skull.

 • En hönsloppa fotograferad med svepelektronmikroskop

  Trehundra orsaker varför man skall städa ur holkarna

  Många lever loppan i holkarna

  Förhoppningsvis har du städat ur dina fågelholkar medan det var minusgrader ute. Dels för att fåglarna börjat flytta in redan, men också för att holkarna innehåller mycket annat än lite mossa, gräs och en och annan kvist.

 • En mygga gör ingen sommar

  Myggorna är här - är du redo?

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Våt brunbjörn

  En björn har rört sig i Solf

  Spår av björn mellan riksåttan och Rimal.

  En björn sågs på måndag kväll röra sig i Solf i Korsholm mellan riksåttan och Rimal. Det finns tydliga spår efter björnen och Anton Svens från Solf jaktförening bekräftar att det rör sig om björnspår.

 • En björn syns stå bakom en soptunna. Till höger syns en täckt släpvagn.

  Björn åt middag från soptunna i Ingå

  Björnen sprang också på golfbanan i Sjundeå.

  En björn har observerats i Degerby-Kopparnäsområdet i Ingå och i Störsvik i Sjundeå två kvällar i rad och ätit mat från en soptunna. Björnen har också rört sig kring golfbanorna i Störsvik. Polisen uppmanar den som ser björnen att ringa 112.

 • Talko på Vekara

  Nationalpark 9: Vekara

  Bottenhavets nationalpark på ön Vekara.

  På ön Vekara som ligger strax utanför Nystad kan du delta i ett internationellt arbetsläger och bli ett med naturen.

 • Bakom vraket ligger en stor låda.

  Nationalpark 10: Skärgårdshavet

  Bland kobbar och skär i Skärgårdshavets nationalpark.

  Skärgårdshavet är en av världens vackraste skärgårdar med mer än 40.000 öar, kobbar och skär. 8.000 av dem hör till Skärgårdshavets nationalpark.

 • Fyren är skärets landmärke.

  Nationalpark 11 - Enskär

  Finlands yngsta nationalpark.

  Utanför Nystad ligger Finlands yngsta nationalpark – Bottenhavets nationalpark. Den består av fantastiska öar och ett stort havsområde. Ett av de populäraste besöksmålen är Enskär.

 • Det går bra att paddla i nationalparker

  Nationalpark 12: Linnansaari

  Ett av Finlands vackraste insjölandskap.

  Linnansaari nationalpark ligger i närheten av Nyslott och stoltserar med ett av Finlands vackraste insjölandskap.

Nyligen publicerat - Natur