Hoppa till huvudinnehåll

SDP:s ordförandeval: De osäkra väljarna kan avgöra

SDP:s ordförandekandidater Tytti Tuppurainen, Timo Harakka och Antti Rinne i Tammerfors den 18 januari 2017.
Tytti Tuppurainen och Timo Harakka utmanar Antti Rinne (längst till höger). Valet avgörs i Lahtis på lördag. SDP:s ordförandekandidater Tytti Tuppurainen, Timo Harakka och Antti Rinne i Tammerfors den 18 januari 2017. Bild: Lehtikuva Antti Rinne,Tytti Tuppurainen,Timo Harakka,Finlands Socialdemokratiska Parti,sdp

Kampen om SDP:s ordförandeskap står mellan sittande ordföranden Antti Rinne och utmanarna Tytti Tuppurainen och Timo Harakka. De osäkra väljarna avgör valet.

Dagen före lördagens ordförandeval är läget spännande. Flera av partikongressdelegaterna har fortfarande inte bestämt vem de tänker rösta på. Jani Kokko som representerar Mellersta Finlands valkrets skriver på Facebook att han är besviken på sittande ordförande Antti Rinne.

Speciellt kritisk är han till Rinnes agerande i ordförandepanelen i Vasa, då Rinne lovade att jouren vid Vasa centralsjukhus blir kvar.

Efter hård armbrytning och många turer beslutade regeringen i december att lägga ner den omfattande jouren.

Enligt Kokko kan en ordförande inte besluta för partiet på en ordförandeturné i en dylik fråga.

Många lunchinbjudningar

Efter att Kokko skrev den offentliga uppdateringen på Facebook har han blivit kontaktad av både Tytti Tuppurainens och Timo Harakkas stödtrupper och bland annat fått lunchinbjudningar.

Enligt Kokko har Tuppurainen klarat sg bäst av kandidaterna. Sitt slutliga beslut fattar han först natten till lördag, säger han till Yle Uutiset.

En annan osäker väljare är kongressdelegaten Merja Nygren från Savolax-Karelens valkrets.

- Vi har stagnerat och jag vill ha förändring, säger Nygren som kommer att välja någon av de två utmanarna Harakka eller Tuppurainen.

Timo Harakka säger i en intervju för Yle Uutiset på onsdag att han har ringt ett hundratal samal till partidelegater. En stor del av lobbyarbetet sköts ändå av vanliga partimedlemmar.

Yle Uutiset har intervjuat fem delegater som inte angav sin favorit i Yles förfrågan om vem som ska bli SDP:s nästa ordförande.

Av dem anger Jarkko Niemi från Tavastland och Sari Seimelä från Satakunta att de nu stöder Antti Rinne.

Jari Mäkinen från Tavastland funderar ännu mellan Harakka och Rinne.

- Visst pågår det mycket diskussion och lobbning. Diskussionen fortsätter in på natten, säger Mäkinen.

Många osäkra i FSD

När det gäller Finlands Svenska Socialdemokrater är många ännu osäkra. FNB har nått 13 av de 18 delegaterna. Fem av dem stöder Rinne och tre Harakka, resten är osäkra eller vill inte uppge sin åsikt.

- Rinne har varit synlig och aktiv i frågor som berör svenskans ställning, senast i frågan om jourreformen, säger FSD:s delegat Jacob Storbjörk till FNB.

Läs Yle Uutisets artikel här.

Yle sänder SDP:s partikongress direkt på Arenan på fredag från och med klockan 17.30 och på lördag från och med 8.30.

Också Svenska Yle är på plats och bevakar kongressen.

Läs också