Hoppa till huvudinnehåll

SDP:s ordförandeval: Här är kandidaternas sista argument

Antti Rinne, Timo Harakka och Tytti Tuppurainen sitter vid ett bord på SDP:s partikongress i Lahtis 2017. De tre kandiderar till ordförandeposten.
Antti Rinne, Timo Harakka och Tytti Tuppurainen på muntert humör på partikongressen. Antti Rinne, Timo Harakka och Tytti Tuppurainen sitter vid ett bord på SDP:s partikongress i Lahtis 2017. De tre kandiderar till ordförandeposten. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Antti Rinne,Tytti Tuppurainen,Timo Harakka,Finlands Socialdemokratiska Parti,sdp

På lördag förmiddag väljer Finlands socialdemokratiska parti ordförande. På fredag kväll fick kandidaterna tio minuter var att presentera sig inför delegaterna vid partikongressen i Lahtis.

Här är de tre kandidaternas egna sista argument för att bli valda.

Timo Harakka

Timo Harakka talar på SDP:s partikongress i Lahtis 2017.
Timo Harakka. Timo Harakka talar på SDP:s partikongress i Lahtis 2017. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Timo Harakka,Finlands Socialdemokratiska Parti,sdp

Timo Harakkas starkaste argument är att partiet måste förnyas för att nå de yngre väljarna, barnfamiljerna och de som befinner sig mitt i det hektiska arbetslivet.

- Att inte ta en risk är att riskera allt. För att leda Finland måste vi leda diskussionen.

Han talar personligt om hur han själv som barn i en arbetarfamilj har grundskolan att tacka för allt. Nu är han beredd att ge igen för allt han fått av välfärdssamhället.

I slutet av sitt tal är han redan statsminister. En konstruktiv, samlande kraft. En fredsmäklare som skapar samarbete och försoning i Finland. Valet 2019 har han vunnit genom vara vara modig och erbjuda hopp.

- Vi kan inte tvinga människor att rösta mot någonting, vi ska erbjuda dem möjlighet att rösta för någonting.

Harakka lyckas få publiken att skratta när han berättar att hans barn kallar medkandidaterna för fru Tutti Tuppura och herr Ananas Rinne.

Antti Rinne

Antti Rinne talar på SDP:s partikongress i Lahtis 2017.
Antti Rinne. Antti Rinne talar på SDP:s partikongress i Lahtis 2017. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Antti Rinne,Finlands Socialdemokratiska Parti,sdp

Antti Rinne har inget skrivet tal, till skillnad från de andra två kandidaterna. Han inleder istället med att berätta en historia om hur han besökte en brödkö på Hagnäs torg i Helsingfors på självständighetsdagen.

Så berättar han en annan historia om en dam som bjöd en hemlös på Kina-restaurang.

Så berättar han hur mannen började gråta, eftersom ingen varit så snäll med honom på så länge.

Antti Rinne säger att välfärdssamhället inte är färdigt. Därför står han till förfogande. Han vill fortsätta bygga välfärdssamhället, hjälpa människor ur fattigdom och skapa framtidstro.

I slutet av sitt tal citerar han Rafael Paasio, Rafo.

- Om du inte vet vad du vill göra, stå alltid på den svagares sida. Det är rörelsens kärna.

Tytti Tuppurainen

Tytti Tuppurainen talar på SDP:s partikongress i Lahtis 2017.
Tytti Tuppurainen. Tytti Tuppurainen talar på SDP:s partikongress i Lahtis 2017. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Tytti Tuppurainen,Finlands Socialdemokratiska Parti,sdp

Tytti Tuppurainens starkaste argument är att världen har förändrats. Socialdemokraternas jobb är inte slutfört, det ligger i framtiden.

- Vi behövs för det som är viktigast idag: att säkra freden, att garantera att människan och miljön mår bra, att försvara jämställdheten.

Hon använder som enda kandidat ordet feminism.

Tytti Tuppurainen talar om Europa. Om världsekonomin, om risken för protektionism och kaos i världshandeln.

Enligt Tuppurainen måste en oppositionsledare ta ställning i brännande världspolitiska frågor. Och en blivande statsminister måste kunna leda Finland i Europapolitiken.

Hon talar för en realism i den ekonomiska politiken.

- Vi får inte gå in för en budgivning med populisterna. Vi vinner ingens förtroende genom att lova vitt och brett när ekonomin fortsätter växa långsamt.

Slutligen slår hon fast att hon behövs.

- Bästa kamrater, man har sagt att partiets historiska uppgift är större än valet av en människa, men nu behöver vi ledarskap!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes