Hoppa till huvudinnehåll

Svag tillväxt i Borgå - lyftkranarna är fortfarande få

lyftkran
lyftkran Bild: Yle/Robin Halttunen lyftkranar

Den byggboom man kan se på olika håll i Vanda och Sibbo saknas tyvärr fortfarande i Borgåregionen.

─ Det är väldigt synd att vi inte ser lika många byggarbetsplatser här som i huvudstadsregionen, säger vd Mauri Molander på Östnylands Andelsbank. Redan i Nickby och Söderkulla ser det bättre ut, vilket alla lyftkranar där vittnar om.

andelsbanken
Vd Mauri Molander på Östnylands andelsbank tycker det är synd att tillväxten i Östnyland är så mycket sämre än i huvudstadsregionen andelsbanken Bild: Yle/Robin Halttunen andelsbanken

Borgå behöver tydlig framtidsplan

Mauri Molander vill i alla fall inte måla upp en alltför dyster bild av Borgåregionen. Antalet bolån har fortsatt att öka på Östnylands Andelsbank, men tillväxten är bara cirka hälften så stor som för ett år sedan.

Och en stor del av bolånen följer marknadsräntorna, vilket kan vara skrämmande för många när det allt oftare skrivs att räntorna kommer att höjas.

Vilket råd vill då Mauri Molander ge de östnylänningar som överväger att ta bostadslån eller oroas över bostadslån de redan har?

─ Jag rekommenderar att man tar cirka halva lånet till fast ränta, och den andra halvan till marknadsräntor. Det kan fungera som en livförsäkring i oroliga tider.

─ Men för att byggandet ska komma i gång på allvar i Borgå borde beslutsfattarna enas om en tydlig plan för hur staden ska utvecklas. Det känns tryggare att investera om man vet hur både centrum och Västra åstranden ska utvecklas de närmaste tio åren.

Sköldvik industriområde
Industriklustret i Sköldvik har enorm betydelse för Östnyland.. Sköldvik industriområde Bild: Mikael Crawford/Yle Sköldvik,oljecisterner,industriområde

Sköldvik skapar tillväxt

Mauri Molander ser i alla fall en stor ljusglimt i Borgåregionen, nämligen industriklustret i Sköldvik som hela tiden växer. Men även i Sköldvik kan man ana en viss oro inför framtiden, åtminstone om man följt med vad finanstidningarna de senaste veckorna har skrivit om oljebolaget Neste.

Bolagets aktiekurs har pekat neråt ända sedan Donald Trump valdes till president i USA, och många analytiker befarar att Trump-administrationens avoga inställning till biobränslen kan skada bolaget ekonomiskt.

Mauri Molander på Östnylands Andelsbank tror ändå att riskerna är rätt så små.

─ Vi bör minnas att USA inte är Nestes enda marknad. Bolagets produkter har stor efterfrågan också i Europa och Asien, även om exporten av biobränslen till USA skulle försvåras.

Läs mera:

Ljus vid horisonten för den östnyländska ekonomin

Just nu ser det ekonomiska läget i Finland bättre ut än på länge. Också i Östnyland ljusnar det i horistonten – bostäder går åt snabbare och företagen är mer villiga att investera.

Läs också