Hoppa till huvudinnehåll

Sverigedemokraten Kent Ekeroth åtalas för misshandel i krogkö

Kent Ekeroth i Sveriges riksdag sommaren 2011.
Kent Ekeroth i Sveriges riksdag sommaren 2011. Kent Ekeroth i Sveriges riksdag sommaren 2011. Bild: EPA/JANERIC HENRIKSSON Kent Ekeroth,Sverige,Sverigedemokraterna,Sveriges riksdag

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth åtalas för ringa misshandel. SD-ledaren Jimmie Åkesson anser att Ekeroth borde ta timeout från riksdagen.

Ekeroth ska ha slagit en man i ansiktet utanför en nattklubb vid Stureplan i Stockholm den 24 november i fjol. Ekeroth hade nekats inträde till nattklubben och därefter uppstod bråk mellan Ekeroth och en man som stod i krogkön.

Den 35-årige riksdagsledamoten förnekar brott och hävdar att han agerade i självförsvar. Han har redan tidigare gjort en motanmälan om misshandel.

Chefsåklagaren Lena Kastlund anser sig kunna motbevisa Ekeroths påstående genom uppgifter från målsäganden och fyra ögonvittnen.

Kastlund säger till Sveriges radio att hon troligtvis kommer att yrka på dagsböter för den lindriga misshandeln.

"Mitt förtroende för Ekeroth är allvarligt skadat"

I Sverige kan en domstol besluta att en riksdagsledamot måste lämna sin riksdagsplats, men det förutsätter att det är frågan om ett allvarligt brott med fängelse i minst två år.

Redan efter incidenten i november tog Ekeroth timeout från sitt uppdrag i justitieutskottet, på uppmaning av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

- Mitt förtroende för Kent Ekeroth är naturligtvis allvarligt skadat efter de senaste händelserna, säger Åkesson till Sveriges radio.

Nu uppmanas Ekeroth av Åkesson att ta en timeout från riksdagen och sin politiska verksamhet. Dessutom anser han att Åkesson bör lämna justitieutskottet permanent.

Ekeroth är redan sedan tidigare en kontroversiell person inom SD och han attraherar den mest hårdföra delen av partianhängarna.

Läs också