Hoppa till huvudinnehåll

Vasabon som medverkar i Oscarsnominerade Hacksaw Ridge

Mikael Koski
Mikael Koski förverkligade sin dröm om att bli skådespelare. Mikael Koski Bild: Yle / Petter Sandelin Hacksaw Ridge,mikael koski

Mikael Koski från Vasa jobbade som bilförsäljare i tio år. År 2014 sålde han allt han ägde och hade för att jaga sin dröm om att bli skådespelare. Den drömmen har hittills bland annat gett honom en roll i Mel Gibsons comebackfilm, den sex gånger Oscarsnominerade Hacksaw Ridge.

Mikael gjorde det som många endast drömmer om att göra. Det vill säga släppa taget om allt det trygga man har för att förverkliga en dröm. Beslutet växte fram längs med åren.

- Tanken har alltid funnits där. Men då jag blev äldre började jag fundera om jag vill jobba på med samma saker, på samma sätt år efter år. Är det det som jag verkligen vill göra. Så jag bestämde mig för att köra på, fullt ut. Beslutet var det allra svåraste att ta. Men då man väl tagit beslutet ordnade saker och ting sig väldigt lätt, säger Mikael.

Vägen ledde till Australien och där började det hända saker.

Agenten ringde med glädjande nyheter

Av en slump fick Mikael kontakt med en filmregissör. Han råkade vara värd för Mikael och flickvännens första Bed and Breakfast-övernattning.

Samma kväll paret anlände tog han med dem till en föreläsning vid en lokal filmskola. Det var en av människorna som hade jobbat med Mad Max: Fury Road som föreläste, Oscarsvinnaren Colin Gibson. Det var första steget på vägen till att förverkliga Mikaels dröm. Den andra var att skaffa en agent.

Efter att han skaffade en agent fick han en liten roll i sci-fi tv-serien Clever Man. Där spelade han en futuristisk militärvakt. Han blev bekant med några stuntmänniskor som berättade att Mel Gibson sökte efter skådespelare till sin nya film Hacksaw Ridge, en krigsfilm med verklighetsförankring. Mikael hade militärbakgrund i Finland vilket hjälpte honom att vara mer övertygande i samband med provspelningarna.

- Min agent ringde och berättade att jag fått rollen som en soldat i Hacksaw Ridge. Jag saknade ord, jag blev väldigt glad, minns Mikael.

Förberedelserna tog cirka en och halv månad. Att lära sig mer om historien, att lära sig hantera vapen och så vidare.

Att träffa Mel Gibson

- Det var väldigt overkligt. Vi filmade en militärscen där vi tränade inför att åka till kriget. Plötsligt hör jag ett välbekant skratt bakom mig. Min första tanke var att någon hade lämnat på teven med filmen Lethal Weapon i bakgrunden. Sedan svängde jag mig om och då stod Mel Gibson där tillsammans med Vince Vaughn. Då först slog det mig att det var på allvar, säger Mikael.

Som regissör tycker Mikael att Gibson var hård och sträng men samtidigt artig samt rättvis. En dag under inspelningarna kom regissören fram till Mikael och frågade honom ifall han skulle vara intresserad av att medverka i en scen med huvudrollsinnehavaren Andrew Garfield.

- Den frågan behövde han inte fråga två gånger. I scenen skulle jag hjälpa karaktären Desmon Doss. Min replik var: "I got it pal!", skrattar Mikael.

Mikael minns Andrew Garfield som en ödmjuk, trevlig människa som var väldigt fokuserad på sin prestation. Han lämnade inte karaktären under inspelningarna.

Drömmen fortsätter

Efter att inspelningarna avslutades har Koski haft en hel del kontakt med vännerna han fick under processen. Direkt efter att filmen spelats in kom Mikael in till en filmskola.

Just nu har han såväl större som mindre projekt på gång, även på den här sidan av jordklotet. Men det kan han inte berätta så mycket om, ännu. Vi får helt enkelt vänta.

Hacksaw Ridge är nominerad till sex Oscarsstatyetter på årets gala. Filmen kan bland annat få en statyett för bästa film, regi och manliga huvudroll.

Oscarsgalan sänds på Yle Tema natten mellan den 26-27.2 och kommenteras i flerljud på svenska av Silja Sahlgren-Fodstad och Nicke Aldén