Hoppa till huvudinnehåll

Finnair tillåter igen resenärer från svartlistade länder på USA-flygen

Finnairs plan på flygfältet.
Finnairs plan på flygfältet. Bild: Markku Ojala/All Over Press Finnair,flygtrafik,flygplan,flygfält,Flygpersonal,flygare

Finnair meddelade på lördagskvällen till Yle att flygbolaget igen börjar ta ombord personer från de sju länder som belagts med inreseförbud i USA. Finnair följer flera andra bolags exempel, samtidigt som förvirringen kring förbudslistan fortgår i USA.

Tidigare under lördagen gick Qatar Airways, Air France, Iberia och Lufthansa ut med beskedet att de åter tar ombord resenärer från de sju svartlistade länderna på sina flyg till USA. Det här förutsatt att resenärerna har giltigt visum eller uppehållstillstånd i Förenta staterna. Även SAS meddelade på lördagen att nu gäller de regler som man höll sig till innan reseförbudet.

Den uppluckrade tolkningen av inreseförbudet kom efter att en federal domstol i delstaten Washington stoppade verkställandet av president Donald Trumps inresedekret tillfälligt.

Frågan är ändå allt annat än avgjord. Trump håller fast vid att personer från sju länder med muslimsk majoritet bör stoppas från att komma in i landet. Länderna på listan är Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Trump gick ut med hätsk kritik mot domstolsbeslutet. "Den här så kallade domarens åsikt, som i själva verket underminerar vårt lands rättsväsende, är skrattretande och kommer att omkullkastas" skrev Trump på twitter.

Nu går tvisten vidare till domstolsbehandlingar och det hela kan slutligen hamna på Högsta domstolens bord.

Artikeln uppdaterad 19:35 med information om hur SAS förhåller sig till frågan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes