Hoppa till huvudinnehåll

Li Andersson: Regeringens snubblande gynnar oppositionen

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson.
Vänsterförbundets ordförande Li Andersson. Vänsterförbundets ordförande Li Andersson. Bild: Tiina Jutila / Yle Li Andersson,Vänsterförbundet,Partiordförande

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson är inte överraskad över att SDP återvalde Antti Rinne till ordförande. Andersson tolkar det som att socialdemokraterna är nöjda med nuläget och inte vill ha några större förändringar eller förnyelser.

Det att den sittande ordföranden utmanas är ändå ett tecken på att det finns åsiktsskillnader inom partiet och att alla inte är nöjda med Antti Rinnes ledarskap.

- Jag tyckte att mycket i det här ordförandevalet handlade om just det här, hur ska socialdemokraterna förnyas och om de överhuvudtaget ska förnyas eller inte. Men att resultatet var så tydligt är ett bevis på att majoriteten ändå är nöjda med nuläget och inte tycker att det behövs några större förändringar, säger Andersson.

Hellre SDP än Samlingspartiet

Vänsterförbundets målsättning i nästa riksdagsval är att skapa en regering som följer partiets politiska linje, och då är det lättare att samarbeta med SDP än till exempel Samlingspartiet.

- Vi vill kunna förverkliga vårt eget politiska program och det som är viktigt för oss, slår Andersson fast.

På frågan hur ett samarbete med Antti Rinne skulle fungera svarar Andersson att partiets linje är viktigare än personen.

- En person gör inte hela partiets linje, men förstås har en ordförande ganska stor roll i fråga om vilken riktning partiet utvecklas, om man går mer mot väster eller mer åt höger. Men det är inte ordföranden ensam som bestämmer om det.

"Brist på förtroende mellan regeringspartierna"

Li Andersson tror att den sittande regeringens snubblande gynnar oppositionen i kommunalvalet. Den senaste tidens händelser har visat att det finns ganska stora meningsskiljaktigheter inom regeringen och det finns helt tydligt en brist på förtroende mellan regeringspartierna.

- Jag tror att det gynnar oppositionen om det ser ut som att regeringen inte är funktionsduglig eller att det finns en stor förtroendebrist mellan partierna. Det tror jag nog, säger Li Andersson.

Ett scenario som skulle hjälpa oppositionen är om regeringen har fortsatta svårigheter med att få sina reformer vidare och att regeringspartiernas koncentration går till att strida sinsemellan.

- Det skulle förstås ge oppositionspartierna möjlighet att koncentrera sig på kommunalvalet och tydligt föra fram till väljarna vilka våra alternativ är, tror Andersson.

Partiledaren kan bli tvungen att offra sig

Li Andersson fick också frågan om en möjlig presidentkandidatur i Yles program Morgonettan på lördagen.

- Jag har sagt att jag ser det som väldigt osannolikt. Något annat har jag inte sagt, sade Andersson.

Men om Vänsterförbundet inte lyckas hitta någon annan kandidat till presidentvalet kan partiledaren bli tvungen att ge sig in i kampen om presidentposten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes