Hoppa till huvudinnehåll

Vanessa Vandys hälsning till unga: Ta inte för stor press

I kväll premieras finlandssvenska idrottare på FSI:s gala i Helsingfors. Två tidigare ungdomspristagare, Vanessa Vandy och Jessica Rautelin, berättar hur stor betydelse premieringen hade för dem.

– Det är alltid kul att bli uppskattad och i den åldern är finansiellt stöd också ganska viktigt. Det var jätteviktigt för mig, berättar den tidigare Vasa IS-stavhopparen Vanessa Vandy.

Vandy tilldelades FSI:s ungdomspris för år 2007 då hon vann Sverigekampen. Hon lade av bara ett par senare, och har en klar hälsning till årets pristagare.

– De som vinner ungdomspriset är nog så unga, de ska inte ta press över att de fick det här priset, menar Vandy.

– Resultaten kommer från långsiktig träning, och man ska inte få skador för att man försöker göra allt för snabbt. Det går lätt så att man får press på sig i och med priset, och vill visa väldigt mycket. Inte ska ni känna så. Gör som ni har gjort tidigare. Det har funkat hittills.

Vanessa Vandy, 2008.
Vandy är med sitt personbästa 436 trea i Finland genom tiderna. Vanessa Vandy, 2008. Bild: SUL arkiv Vanessa Vandy

De goda resultaten och ungdomspriset bidrog till att Vandy i tiderna valde att satsa allt mer på idrotten.

– Året innan hade jag inte tänkt att jag kanske blir så bra. Efter Finnkampen då jag hoppade 430 började jag tänka att, oj, kanske jag skulle kunna bli någonting, minns hon.

– Efter Finnkampsvinsten ville man satsa ännu mera. Det var OS nästa år och förr hade jag inte tänkt att jag kunde komma dit, men i och med att jag gjorde B-gränsen så ville jag ju förstås vara med.

Rautelin ville visa

Sjukamparen Jessica Rautelin vann ungdomspriset för två år sedan.

– Det gav jättemycket motivation, att okej, människor ser vad jag gör och är villiga att stöda det! Det gav mycket motivation och jag ville visa att stödet hjälper mig. Jag ville på riktigt använda det till något bra och visa att det har betydelse, berättar Rautelin.

Esbo IF-sjukamparen blev student i fjol och satsar nu i första hand på idrotten.

– Det är jätteroligt att få sådana här pris och det ger så mycket. Det sådde det där lilla fröet att jag ska fortsätta på idrottens vägar också efter gymnasiet.

Jessica Rautelin blev student från Gymnasiet Grankulla Samskola.
Rautelin blev student från Gymnasiet Grankulla samskola i fjol. Jessica Rautelin blev student från Gymnasiet Grankulla Samskola. Bild: Yle/Mikael Oivo Jessica Rautelin

– Just nu gör jag det mesta för idrotten. Jag kommer säkert att välja studieplats ganska långt enligt idrott och vad som är mest flexibelt. Det är klart att jag måste göra också någonting annat men jag skulle vilja att idrotten är huvudsaken, säger Rautelin.

Vandy lade av tidigt – blev för mycket idrott

Vanessa Vandy var endast 21 år när hon bestämde sig för att sluta med stavhoppning. Innan det hade hon hunnit vara med om en hel del, bland annat OS i London 2010.

– Jag hade tänkt på det en längre tid. Det hade varit lite kämpigt det sista året. Jag hade inte förbättrat någonting. För mig kändes det som att jag ville göra nånting kreativt som min första sysselsättning. För mig var idrotten mer ett utlopp för min energi.

Sommaren 2009 vann Vandy brons i U23-EM i Litauen. Det personliga rekordet stannade på 436 centimeter och med det är hon fortfarande Finlands tredje bästa damstavhoppare genom tiderna.

– Då jag var 16-17 hade jag musikkomposition som min hobby. Jag gjorde det nästan lika mycket som idrott. Det passade ganska bra för mig, men då jag flyttade till Åbo och bara satsade på idrott så kändes det lite som att det blev för mycket press på idrotten.

Öppna Instagram-inlägget

Har du någonsin ångrat ditt beslut?

– Ibland har man tänkt att det skulle vara riktigt kul att hoppa igen, men nog känner jag att det var rätt beslut. Jag ville lyckas i filmmakning och satsa hundra procent på det – och det gjorde jag.

Jessica, har du någon gång funderat på om det på riktigt är det här som du vill göra, att satsa på sporten?

– Just nu känns det som om det är det jag vill göra. Det känns som om jag har så mycket mer att ge och så mycket mer jag vill uppnå. Jag har inte nått det jag vill, så jag är inte beredd att ge upp.

– Jag har också utvecklats varje säsong. Det känns som om jag har så mycket mer i mina förråd. Jag vet inte hur långt det kommer att ta mig, men jag tror jag har kapacitet att göra mycket mer än hittills.

Jessica Rautelin, 2016.
Rautelin siktar på toppen. Jessica Rautelin, 2016. Bild: Jyrki Repola / SUL arkiv Jessica Rautelin,friidrott

Hittills har Rautelin bland annat ett senior-FM-brons som 17-åring på meritlistan. I fjol, två år senare, vann hon junior-FM-guld med sitt personliga rekord 5580 poäng.

Har du någon hälsning eller råd till dem som vinner ungdomspriset i år?

– Jag hoppas att det ger dem en massa motivation och att de på riktigt utnyttjar det, hälsar Rautelin. Det är en stor summa och man kan göra ganska mycket för det. Det öppnar kanske andra dörrar om man har det ekonomiskt svårt.

De tre nominerade till årets ungdomspris är skidåkaren Julia Häger från IF Minken, stavhopparen Alina Strömberg från Larsmo IF och styrkelyftaren Susanna Törrönen från IF Sibbo-Vargarna.