Hoppa till huvudinnehåll

Varg stryker omkring i Pargas

Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland.
Arkivbild på varg. Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland. Bild: Yle/Harri Alanne varg,Vargjakt,vargskräck

En varg har observerats i Pargas under de senaste veckorna. Natten till fredag fastnade vargen på en viltkamera i Kirjala. Det berättar viltvårdsexpert Per Lundström till Yle Åboland.

Enligt Lundström hittade man vargspår i Qvidja i Lielax för ett par veckor sedan. Spåren visade att det är frågan om en stor varg, inte ett ungdjur. Vargen rör sig ensam.

I sig är det inte oväntat att en varg rör sig också i Pargas, med tanke på att det finns en vargflock norr om Åbo, säger Lundström. Varför vargen nu rör sig i Pargas är oklart.

- Om den hittar föda så kan den stanna en längre tid, eller så vandrar den vidare, säger Lundström.

Alla jaktlag i Pargas har fått information om vargen och därför kan nya tips om var vargen rör sig komma in.

Enligt Lundström behöver man inte vara orolig för vargen, men man ska vara försiktig om man har hundar och hålla dem i koppel. Det här gäller speciellt de som har jakthundar med stark jaktinstinkt.

  • Första mötet med sonen: ”Obeskrivligt rörande”

    Familjen Pettersson adopterade sin son från Sydafrika.

    Allt färre barn adopteras till Finland och färre par väljer att gå in för en adoptionsprocess. Familjen Pettersson i Jakobstad adopterade sonen Denzel i början av året efter många års längtan.

  • Vbl: Hemvården i Vasa ska granskas

    24 anmälningar mot hemvården i hela landet.

    Flera Vasabor har klagat på hemvården och nu har Västra Finlands regionförvaltningsverk bokat in en ett möte med de ansvariga vid Vasa stad, skriver Vasabladet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland