Hoppa till huvudinnehåll

Apellationsdomstol säger nej till Trumps överklagan

Demonstration mot Donald Trumps immigrationsdekret i flygplatsen i San Fransisco.
Demonstration mot Donald Trumps immigrationsdekret i flygplatsen i San Fransisco. Bild: EPA/PETER DASILVA USA

Oenigheten om det inreseförbud som USA:s president Donald Trump infört för medborgare från vissa muslimskt dominerade länder fortsätter. På söndagen meddelade en apellationsdomstol att justitieministeriets krav att återinföra inreseförbudet inte kan godkännas.

Det är en federal apellationsdomstol som nu förkastar Trumpadministrationens krav på att inreseförbudet ska återinföras. Apellationsdomstolen ber istället båda parter att presentera sina juridiska argument ordentligt.

Det här är den senaste vändningen i en komplicerad härva som kan sluta i Högsta domstolen.

President Trump fattade det kontroversiella beslutet att vägra släppa in medborgare från sju i huvudsakligen muslimska länder för en dryg vecka sedan.

Beslutet ledde till kaos på flygplatserna när också personer med giltigt visum eller uppehållstillstånd nekades inträde. Även personer med dubbelt medborgarskap i de berörda länderna omfattades av beslutet.

Lagligt eller ej?

Många flygbolag vägrade ta personer som är medborgare i Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Trump motiverade inreseförbudet med säkerhetsskäl och menade att beslutet är i kraft tillfälligt.

Senare hävde en federal domare förbudet med omedelbar verkan, med motiveringen att det strider mot grundlagen.

Enligt domaren diskriminerar förbudet personer på religiösa grunder.

Det här ledde till att många flygbolag, bland dem Finnair, omprövade sina beslut att inte ta ombord resenärer från de svartlistade länderna på sina flyg till USA. Detta skedde på lördagen.

Men Trumps administration nöjde sig inte med det beslutet. I stället överklagade det amerikanska justitieministieriet officiellt hävandet av inreseförbudet. En överklagan som alltså apellationsdomstolen nu förkastar.

Tvisten kan slutligen hamna på Högsta domstolens bord.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes