Hoppa till huvudinnehåll

Globalt nätverk för hållbarhet samlade österbottningar i Älvbyarna

Mia Ehrnström-Fuentes, Ulrica Taylor, Anna Jungarå, Pia Smeds, Charlotta Asplund och Kaj Löfvik deltog i en grundkurs i omställningens principer.
Mia Ehrnström-Fuentes, Ulrica Taylor, Anna Jungarå, Pia Smeds, Charlotta Asplund och Kaj Löfvik deltog i en grundkurs i omställningens principer. Mia Ehrnström-Fuentes, Ulrica Taylor, Anna Jungarå, Pia Smeds, Charlotta Asplund och Kaj Löfvik deltog i en grundkurs i omställningens principer. Bild: Yle/Kati Enkvist. anna jungarå,charlotta asplund,kaj löfvik,mia ehrnström-fuentes,pia smeds,ulrica taylor

För tio år sedan startade den första omställningsrörelsen i England. Transition launch, ett globalt nätverk har som målsättning att skapa en mer hållbar framtid. Under veckoslutet fick österbottningar ta del av modellen i Veikars, Korsholm.

Ett ekologiskt samhälle är visionen för Kaj Löfvik från Veikars. Under veckoslutets grundkurs i omställning har han fått verktyg för att genomföra sina visioner till verklighet.

- Jag har fått fundera på vart vill jag komma med mitt arbete. Trots att det kan verka orealistiskt är det viktigt att hålla fast vid tanken på det man vill åstadkomma. I mitt fall skulle det vara ett ekologiskt hållbart samhälle som omfattar både människor och natur - se att allt är ett och hör ihop, säger Löfvik.

Omställningens principer omfattar inte bara den inre omställningen utan också samhället i det stora hela - att samarbeta för att bygga upp hållbara lösningar. Tanken är att modellen ska skapa en hållbar livsstil på flera nivåer i samhället.

- Det kan handla om små saker som att samåka för att minska på utsläppen, säger Anna Jungarå från Jeppo.

Utvecklar byagemenskapen

Omställningsrörelsen fick sin början för ett decennium sedan i England.

- Idén uppstod i Totnes för tio år sedan. En grupp människor samlades för att fundera på de globala utmaningarna angående hållbarhet och miljö. Det var ett så lyckat koncept att det spred sig över hela världen, säger Mia Ehrnström-Fuentes.

Omkring 30 personer tog del av grundkursen kring hållbar framtid och Ulrica Taylor från Korsholms vuxeninstitut, och en av evenemangets arrangörer, hoppas att kursen kommer att ha genomslagskraft även i Österbotten.

- Omställningsrörelsen hjälper kommuninvånare att själva påverka sin livssituation. Som till exempel utveckla byagemenskapen och lokalsamhället, säger Taylor.

Kursen arrangerades av Älvbyarna och Slow food Ostrobothnia tillsammans med Korsholms Vuxeninstitut.

 • Nairo Quintana.

  Tajt avslutning i Girot – segern avgörs i sista tempot

  Nairo Quintana leder inför den avslutande etappen.

  Upplösningen av den 100:e upplagan av Giro d'Italia blir nervpirrande. Flera av favoriterna är inom en minut från ledaren Nairo Quintana inför det avslutande tempot i morgon.

 • Tero Pitkämäki.

  Tufft för Pitkämäki i kylan – fick problem med rumpan

  Tero Pitkämäki fick inte till något kanonresultat i Vanda.

  Tero Pitkämäki fick inte till något kanonresultat i den inhemska årspremiären. Han åkte på stryk mot Keshorn Walcott. ”Efter det första kastet började jag frysa”, säger Pitkämäki enligt FNB.

 • Kimi Räikkönen.

  Räikkönen får beröm efter kvalinsatsen: ”Mästaren kommer fram”

  Jätteläge att sätta punkt för Ferraris tunga facit i Monaco.

  Första pole position sedan 2008. Nu har Kimi Räikkönen också ett jätteläge att sätta punkt för Ferraris blytunga facit i Monaco. ”Jag är väldigt glad för Kimis skull. Han förtjänar det”, säger stallchefen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten