Hoppa till huvudinnehåll

Mindre exportstöd försvårar exporten

Åbo hamn.
Åbo hamn. Bild: Yle/ Nora Engström hamnen i åbo

De statliga exportstöden för företag har kraftigt skurits ned. Det här försvårar exportmöjligheterna för fram för allt små företag. Trots det vill regeringen att exporten ska öka.

Exporten drar inte. För att få åtgärda det här och för att få allt fler företag att exportera försöker regeringen hjälpa företag.

Det ska ske med rådgivning och konsulthjälp och inte med direkta stöd till företag.

”Exporten ska vara lönsam”

Därför har exportstöden i reda pengar kraftigt skurits ned för. För regeringens politik är att företagsstöden ska minska.

Juhana Vartiainen är riksdagsledamot från Samlingspartiet och har varit med om att skriva regeringsprogrammet. Så här säger han om exportstöden:

- Exporten ska ändå vara lönsam av sig själv. Alltså det är inte meningen att man exporterar med hjälp av statliga stödmedel. Utan det är meningen att man tjänar pengar med det.

Exporten drar inte
Exporten drar inte sedan år 2011. Exporten drar inte export

Men för mindre företag är statliga stöd i reda pengar livsviktiga.

Outi Puro är bildkonstnär och enmansföretagare i Åbo. Hennes företag Mum`s fick stöd, ett så kallat internationaliseringsstöd i reda pengar för att kunna börja exportera inredningsprodukter.

- Min export är cirka 35 procent och den ökar hela tiden.

Mässor viktiga på många sätt

Utan stöd hade Puro inte kommit ut på den internationella marknaden. Stöden är för att kunna delta på olika mässor. För det är viktigt att kunna vara med på mässor.

Outi Puros firma Mum´s har fått i gång sin export tack vare stöd.
Outi Puros firma Mum´s har fått i gång sin export tack vare exportstöd. Outi Puros firma Mum´s har fått i gång sin export tack vare stöd. Bild: YLE Antti Lempiäinen export

- Det är den enda vägen för att kunna växa, säger Anne Laaksonen som hjälper små och medelstora företag att exportera och delta på olika mässor.

På mässor träffar man potentiella kunder, hör vad de anser om produkterna och där skapar man nätverk för kommande affärer.

- Man har sagt att mässor kommer att dö ut. Att ingen far på mässor när vi har en digital marknad och allt sker på nätet. Men det stämmer inte. För på mässor får man kontakt ansikte mot ansikte

Regeringen backade om stöden

Nu har regeringen kraftigt skurit ned internationaliseringsstöden. Meningen var att de skulle upphöra men regeringen har backat.

Nu är stödpotten tre miljoner euro per år från att tidigare ha varit över 20 miljoner per år. Dessutom har villkoren för att få stöd skärpts.

- Vi märkte att de har skurits ned lite för mycket. Så nu överförs pengar från de så kallade tillväxtprogrammen, berättar Ulla Hiekkanen-Mäkelä, industriråd på Arbets- och näringsministeriet.

Regeringens exportsatsning är de så kallade tillväxtprogrammen där företag i samma bransch förs samman och där de tillsammans utvärderar nya marknader och hur de kan samarbeta för att få nya beställningar.

Tillväxtprogrammen betyder främst stöd i form av rådgivning, marknadsundersökningar och konsulthjälp.

Mindre möjligheter för export

Men när bidragen för mässor skärs ned kan det för små och medelstora företag få negativa konsekvenser.

- Jag är orolig för vad som ska hända, nu när vi har fått fart på exporten, säger Outi Puro.

Anne Laaksonen vid AL Promotion förstår om företagsstöden skärs ned när det gäller den inhemska marknaden.

- Då kan man tala om att det snedvrider konkurrensen. Men när stöden är till för export borde vi dra åt samma håll.

Hon påpekar att den inhemska marknaden är så liten och att våra företag är i regel betydligt mindre än företag i Europa. Och då är export den enda möjligheten att växa.

Enligt Företagarna i Finland r.f. är behovet av stöd runt 15 miljoner euro per år. Samtidigt är det främst små och medelstora företag som kan anställa flera personer när exporten börjar dra.

- Om vi ser på en tio års period så har nya arbetsplatser huvudsakligen skapats hos små och medelstora företag. Ofta när stora företag utvidgar sin verksamhet så leder det inte nödvändigtvis till att nya arbetsplatser skapas, förklarar Mikael Pentikäinen VD för Företagarna i Finland.

Enligt Företagarna i Finland finns det i dag cirka 35 000 exporterande företag i Finland. Det är en siffra som skulle kunna fördubblas.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes