Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomspristagarna överens: Det ekonomiska stödet betyder mycket

Alina Strömberg tilldelades det finlandssvenska ungdomspriset.
Alina Strömberg tackade publiken under den finlandssvenska idrottsgalan. I bakgrunden Susanna Törrönen och Julia Häger. Alina Strömberg tilldelades det finlandssvenska ungdomspriset. Bild: Yle / Christian Vuojärvi idrottsgalan

Stavhopparen Alina Strömberg, skidåkaren Julia Häger och styrkelyftaren Susanna Törrönen stod i rampljuset som ungdomspristagare under den finlandssvenska idrottsgalan. Det här betyder jättemycket, säger Strömberg.

Alina Strömberg vann JEM-guld i somras och premierades under idrottsgalan med första priset på 2000 euro.

- Jag bor ju inte hemma. Jag har flyttat på grund av idrotten. Prissumman är ett stort plus och nu kan jag satsa ännu mer, säger hon.
Öppna Instagram-inlägget
Julia Häger och Susanna Törrönen delade på andra platsen och fick 1000 euro var.

- Skidåkningen är som alla vet en materialsport. Och det är många resor. Tusen euro räcker till mycket. Det ekonomiska stödet betyder mycket, men också det att man blir uppskattad för det man gör, säger Häger som representerar IF Minken.

- Det är ett av de största bidragen jag fått. Jag har helt fantastiska sponsorer men det här var något unikt. Otroligt fint, säger Törrönen som radat upp finländska rekord i bänkpress i flera åldersklasser.

Susanna Törrönen - ungdomspristagare 2017
Susanna Törrönen kallar sig för den kvinnliga Fredrik Smulter. Susanna Törrönen - ungdomspristagare 2017 Bild: Yle / Christian Vuojärvi styrkelyft,susanna törrönen

Dubbel glädje för Häger

För Julia Häger var lördagen en fullträff i dubbel bemärkelse. Innan hon premierades på idrottsgalan stod hon för ett ypperligt lopp i skid-FM i Keuru.

Hon ger sig själv en nia i vitsord för sin insats på den klassiska milen.

- Jag tog nedförsbackarna lite dåligt, för jag föll ganska ordentligt på uppvärmningen. När det väl kom till tävlingen så bromsade jag. Vi körde tre varv så jag tror att jag kunde ha plockat flera sekunder genom att ränna fullt ut. Men överlag så var det ett bra lopp tycker jag. Det var riktigt roligt att skida, säger hon med tindrande ögon.

Hela den finländska dameliten var på plats och att differensen till sjätte platsen inte var större än en halv minut gav henne blodad tand.

- Det var ett av mina bästa lopp. Det känns bra att få ett kvitto på att man har gjort någonting rätt. Jag blir väldigt taggad och motiverad att göra ett ännu hårdare jobb när det går så här bra och jag ser att inget är omöjligt, säger 20-åringen som studerar i Umeå.

Julia Häger - ungdomspristagare 2017
Julia Hägers lördag var en fullträff. Julia Häger - ungdomspristagare 2017 Bild: Yle / Christian Vuojärvi IF Minken,längdskidåkning,julia häger

Goda råd av tidigare ungdomspristagare

Under FSI:s idrottsgala fick publiken också en tillbakablick på två tidigare ungdomspristagare, det vill säga sjukamparen Jessica Rautelin och ex-stavhopparen Vanessa Vandy.

Vandy poängterade att årets pristagare inte skall ta någon press på sig, vilket Alina Strömberg uppskattade.

- Hon sade att man skall träna som vanligt om det har fungerat. Det tar jag med mig, säger Strömberg och fick medhåll av Julia Häger:

- Jag försöker tänka att det är nu som idrotten händer. Om det är någon gång jag verkligen ska satsa så är det nu. Jag tar med mig en dag som denna och minns den då det är tyngre.

Framtida bragdmedaljörer?

IFK Mariehamn premierades som årets bragdmedaljör på idrottsgalan.

De tre ungdomspristagarna har alla såpass höga mål att det inte är omöjligt att de tilldelas bragdmedaljen i framtiden.

- Kanske jag får bragdmedaljen tack vare något som har med OS att göra? Vem vet. Vi får se. Mitt långsiktiga mål är att få vara med i ett OS, säger Strömberg med ett leende.

- I så fall har jag deltagit i VM eller ett OS och placerat mig bra. Och också fortsatt att njuta av att idrotta, funderar Häger.