Hoppa till huvudinnehåll

Unikt operationsbord för barn donerades till ÅUCS

Olli Pajulo, Rainer Grönholm, Sälen Harry, Ilkka Helenius, Kim Söderström och Jaana Roos vid överlåtelsen av Tallink Siljas check till ÅUCS barn- och ungdomsklinik.
Olli Pajulo, Rainer Grönholm, Sälen Harry, Ilkka Helenius, Kim Söderström och Jaana Roos vid överlåtelsen av Tallink Siljas check till ÅUCS barn- och ungdomsklinik. Olli Pajulo, Rainer Grönholm, Sälen Harry, Ilkka Helenius, Kim Söderström och Jaana Roos vid överlåtelsen av Tallink Siljas check till ÅUCS barn- och ungdomsklinik. Bild: Yle/Linus Hoffman donationer,Åbo universitetscentralsjukhus,Tallink Silja Oy,jaana roos

Barn- och ungdomskliniken vid ÅUCS har fått en stor donation för ett ortopediskt operationsbord för barn. Det är det för första operationsbordet i sitt slag i Finland.

Det görs ett 80-tal ryggoperationer på barn varje år vid Åbo universitetscentralsjukhus. Ryggoperationerna görs så att patienten ligger på magen, men på det nya operationsbordet ligger patienten så att magen inte trycks ihop.

- På det viset blir trycket på patienten mindre, blodförlusten minskar, och barnen kan komma hem en vecka efter operationen, istället för efter två som tidigare, förklarar överläkare Olli Pajulo vid ÅUCS.

Operationerna blir lättare också för läkaren, fastän de är långa. Pajulos senaste operation räckte 3 timmar 32 minuter.

Doktor Olli Pajulo vid ÅUCS med det ortopediska operationsbord, som man fått som donation.
Doktor Olli Pajulo vid ÅUCS med det ortopediska operationsbord, som man fått som donation. Doktor Olli Pajulo vid ÅUCS med det ortopediska operationsbord, som man fått som donation. Bild: Yle/Linus Hoffman operationssalar,donationer,Åbo universitetscentralsjukhus,operationsbord

Efter operationen kan barnen göra allt helt normalt, men man avråder dem från att syssla med extremsporter. Livskvaliteten är till och med bättre jämfört med befolkningen i övrigt, hävdar Ilkka Helenius, som är professor i barnortopedi vid ÅUCS.

- Det beror på att barnen ofta träffar barnortopeder som påminner dem om att de inte får röka, de får inte bli överviktiga och de måste hålla sig i bra kondition, förklarar Helenius. De lyssnar och försöker följa våra rekommendationer.

Det är Tallink Silja som donerat pengarna för operationsbordet via Barnklinikernas Faddrar.