Hoppa till huvudinnehåll

Drottning Elizabeth firar safirjubileum - 65 år på tronen

Drottning Elizabeth i  West Newton nära Sandringham den 5 februari 2017
Drottning Elizabeth i West Newton nära Sandringham den 5 februari 2017 Drottning Elizabeth i West Newton nära Sandringham den 5 februari 2017 Bild: Michael Dunlea / Barcroft Media/ All Over Press Elizabeth,Queen Elizabeth,Queen

Drottning Elizabeth blir i dag första monark i brittisk historia att fira safirjubileum. Dagen firas med både salutskott och jubileumsmynt.

Den nu 90-åriga drottning Elizabeth besteg tronen vid 25 års ålder den 6 februari 1952, då hennes far kung Georg VI dog.

Hennes majestät tillbringar 65-årsdagen av sitt trontillträde på sitt privata gods Sandringham i Norfolk. Det är också dit hon dragit sig då hon passerat andra milstolpar under sin tid som regent. Hon brukar säga att hon ogärna firar årsdagen av sin fars död.

Men runtom i Förenade konungariket uppmärksammas jubileet på olika vis. Det skjuts salut och ordnas konserter, och kungahuset har dagen till ära offentliggjort ett nytt porträtt av drottningen iförd ett halsband av safirer och diamanter. Smycket fick hon av sin far i bröllopspresent år 1947.

Brittiska myntverket lanserar en hel serie jubileumsmynt, bland dem ett guldmynt med valören tusen pund som kostar 50 000 pund att köpa. Postverket Royal Mail hugfäster dagen med ett safirblått jubileumsfrimärke.

Safirjubileet är det nyaste i raden av rekord som drottning Elizabeth satt de senaste åren. I september 2015 hade hon suttit på tronen längre än någon annan brittisk monark. Rekordet innehades till dess av hennes farfars farmor drottning Victoria.

I oktober 2016 blev Elizabeth världens äldsta regerande kunglighet då kung Bhumibol Adulyadej av Thailand avled.

Läs också