Hoppa till huvudinnehåll

En närvårdare måste ha tålamod och en vilja att hjälpa

Madelen Grankulla utanför Yle i Vasa.
Madelen Grankulla upplever ofta att hennes patienter är tacksamma och glada när hon hjälper dem eller bara stannar till för en pratstund. Madelen Grankulla utanför Yle i Vasa. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth madelen grankulla

Det är inte svårt att få jobb som närvårdare säger Madelen Grankulla. Det som krävs är att du visar att du finns samt att du har ett bra tålamod.

Madelen Grankulla är närvårdare och tack vare arbetspraktik fick hon snabbt jobb både under och efter studierna.

- Det är lätt att få jobb som närvårdare. Du behöver inte söka så mycket för om arbetsgivarna känner till att du är närvårdare eller studerar till det så ringer de, säger Madelen.

Viktigt att prata med sina patienter

Madelens första jobb var på ett äldreboende där hon fick hoppa in när någon av den ordinarie personalen var borta. Innan hon började jobba hade hon inte väntat sig att vissa åldringar skulle må så dåligt som de gjorde. Hon började tycka synd om dem.

- Det är svårt att förstå att någon måste ligga i ett rum utan kunna komma upp. Många åldringar kanske inte heller har så många anhöriga eller vänner som hälsar på.

Som närvårdare är det då bra att kunna lägga märke till åldringen och inte bara fokusera på den fysiska hälsan.

- Det är bra att prata med dem en stund, om något annat än vården.

Ett säkert kort är att prata om vädret, för det har de flesta en åsikt om.

Jobb inom många olika områden

Som närvårdare kan du jobba med flera olika saker och du har också flera praktikperioder. Den första praktiken fokuserar på barn och görs på daghem, den andra inom äldreomsorgen där du också kan jobba med personer med demens. Den tredje praktikperioden fokuserar på personer med någon funktionsnedsättning.

- Du kan också inrikta dig på mental- och missbrukarvård, och sjukvård och omsorg, säger Madelen.

Madelen studerade till närvårdare på Yrkesakademin i Österbotten och hon tyckte om studierna.

- Man lär sig mest på praktiken, men när jag kom ut i arbetslivet märkte jag att den där teorin också var väldigt bra att lära sig.

Det är svårt att förstå att någon måste ligga i ett rum utan kunna komma upp.

En del tycker det borde bli svårare att komma in på närvårdarlinjen eftersom många som kommer in, inte är redo för studierna eller lämpade för arbetet. På fackförbundet Super är man också oroade över att allt färre elever gör inträdesprov eller lämplighetstest innan de antas till utbildningen.

- Det är kanske enkelt att välja närvårdarlinjen om man inte riktigt vet vad man vill göra, men jag har nog inte studerat tillsammans med någon som inte passar för yrket, säger Madelen.

Ett bra tålamod är viktigt

Vilka egenskaper måste man då ha för att bli en bra närvårdare? Madelen säger att det viktigaste är ett bra tålamod.

- Du ska också tycka om människor och ha en vilja att hjälpa dem. Och så ska du vara snäll, eller i alla fall försöka vara snäll hela tiden.

Är det svårt att vara snäll?

- Det beror på om du har bra tålamod eller inte. Jag har ett ganska bra tålamod.

Viljan att hjälpa är heller inte svår att ta fram. När Madelen ser sina patienter kommer den fram automatiskt.

- Om man ser att de har det tungt och svårt, och sedan blir nöjda och tacksamma när jag kommer dit, så vill man fortsätta att hjälpa, säger hon.

Madelen upplever ofta att hon får mycket tacksamhet från sina patienter och det gör jobbet lite lättare.

Du ska tycka om människor och ha en vilja att hjälpa dem.

Arbetet kan ändå vara både fysiskt och psykiskt tungt. Det fysiska handlar oftast om lyft. Vissa patienter är sängliggande och behöver hjälp för att kunna ta sig ur sängen eller för att byta ställning.

- Om du jobbar med dementa kan det vara påfrestande att till exempel tio gånger under en timme svara på samma fråga. Då blir du kanske lite trött i huvudet.

Vann närvårdartävling i Sverige

När yrkestävlingen Euroskills hölls i Göteborg för någon månad sedan var det Madelen som tog hem första priset. Tävlingen pågick i tre dagar och varje dag fick Madelen en ny patient att ta hand om.

- De hade olika sjukdomar och olika saker de behövde hjälp med. Jag provade feber, blodtryck, skötte om sår och stomier och sådant, berättar hon.

Trots att Madelen alltså är en prisbelönt närvårdare har hon bestämt sig för att studera vidare till barnmorska.

- Det är roligt när det händer saker och det får inte vara för lugnt, så därför tror jag en förlossningssal skulle passa mig.

Närvårdarjobbet vill Madelen ändå inte överge helt. Hon kan tänka sig fortsätta som det fastän hon blir barnmorska.

- Man är närmare patienten som närvårdare så jag skulle gärna jobba med båda yrkena, säger hon.

Serien ”Mitt första jobb”

X3M tar reda på hur du kommer ut i arbetslivet och om studierna motsvarar yrket. Finns det fler yrken du är nyfiken på eller vill du berätta om hur du fick jobb? Kommentera gärna!

Nyligen publicerat - X3M