Hoppa till huvudinnehåll

Hangö havsbad öppnar sina dörrar

Spaanläggningen i Hangö börjar vara klar för öppning. Nästa sommar ska den ackompanjeras av en ny hotellbyggnad strax intill - förutsatt att den nya detaljplanen ger möjlighet att bygga.

När man stiger in i entrén på det som nu heter Hangö Havsbad möts man av bassängen och en bländande utsikt ut mot havet.

Bassängen i Hangö havsbad
Bassängen kommer att vara öppen för allmänheten från september till maj. Bassängen i Hangö havsbad Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,bassäng hangö havsbad

Bassängen är en såkallad infinitypool som från vissa vinklar ser ut att fortsätta rakt ut i havet på andra sidan glasväggen. Bassängen är 25 meter lång och 8 meter bred.

Strax intill finns en terapibassäng och en turkisk bastu.

Ångbastu på Hangö havsbad
Ångbastun på Hangö Havsbad är invigningsklar. Ångbastu på Hangö havsbad Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Bastu,regatta spa bastu

På södra sidan av bassängen öppnar sig en stor terrass med plats för upp till 150 personer.

En del av terrassen liksom bassängavdelningen är under sommarmånaderna endast avsedda för aktieägare

utsikt genom glasfönster mot havet
Utanför bassängområdet breder en stor terrass ut sig med utsikt över havet. utsikt genom glasfönster mot havet Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,bad

Intill bassängavdelningen slutförs arbetena med receptionen och kaféet när Peder Planting visar oss runt i spaet. Han är styrelseordförande för företaget Regatta Spa som bygger anläggningen.

Påklädd Peder Planting badar bastu på Regatta spa
Peder Planting badar än så länge med kläderna på. Påklädd Peder Planting badar bastu på Regatta spa Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,bastur,hotell regatta

Tjänster inom bland annat skönhetsvård, massage och fysioterapi kommer att säljas på havsbadet.

I bottenvåningen finns en yogasal som vid behov kan användas för möten eller annan verksamhet. Bastur och omklädningsrum finns också i bottenvåningen.Vård-, mat- och mötestjänster kan kombineras för grupper eller företag som hyr in sig i lokalerna.

Toppidrottare med familj på kundlistan

Olika företag har hyrt in sig i spaet. Peder Planting hoppas till exempel locka internationella toppidrottare för personlig rehabilitering med hjälp av bland andra tränaren Topi Lösönen och företaget Fibaco.

- Fibaco har blivit känt för att rehabilitera bland annat formel 1- förare, ishockeyspelare och fotbollsspelare, berättar Planting.

Företaget har specialiserat sig på personlig rehabilitering och uppbyggnad av konditionsprogram.

- Vi tror att det kommer att samla internationella idrottsstjärnor och samtidigt kan hotellet erbjuda logi åt dem och deras familjer, myser Planting.

Öppning i slutet av mars

Vårdavdelningen, bottenvåningen och kaféet är tillgängliga för allmänheten året runt. Poolområdet är öppet för allmänheten från september till maj.

Bassängen är redan fylld med vatten men badgästerna får ge sig till tåls till slutet av mars innan de får hoppa i.

- Vi hoppas att de första gästerna kan ta sig ett dopp den 31 mars. Då får Hangöborna som första gäster inviga badet. Den mer officiella öppningen sker i maj.

Utanför spabyggnaden pågår nämligen febril byggverksamhet med de tre våningshusen strax intill. De första lägenheterna ska vara inflyttningsklara i slutet av maj och de sista i början av juli.

Höghusbyggnader byggs intill Hangö havsbad
Våningshusen utanför Hangö Havsbad får ännu vänta tills det är dags för inflyttning. Höghusbyggnader byggs intill Hangö havsbad Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,hangö havsbad

De flesta av de 43 bostäderna är sålda. Fem mindre bostäder är osålda. De sålda lägenheterna har en yta på i genomsnitt 120 kvadratmeter.

Nästa projekt är redan under planering. Hotellbygget, som många kanske trodde att aldrig skulle bli av, är nu redo för nästa steg, det vill säga anhållan om bygglov. Peder Planting tror på byggstart redan denna höst.

- Vi har en dröm att börja bygga efter semestrarna.

Det är frågan om ett annex till Hotell Regatta. Den nya byggnaden ska placeras mellan det befintliga hotellet och den nybyggda spaanläggningen.

Platsen där hotell Regattas annex ska byggas.
Här är det tänkt att den nya hotellbyggnaden ska stå. Platsen där hotell Regattas annex ska byggas. Bild: Yle/Maria Wasström hotell regatta annex

Annexet ska byggas i tre våningar och ha 40 stora hotellrum eller sviter. Ett parkeringsgarage byggs under annexet.

- Tanken är att vår logiverksamhet ska ha nytta av det här. Sedan har vi 90 rum och då kan man redan ordna lite större evenemang, konstaterar Planting.

Han är övertygad om att Hangö har ett stort behov av flera hotellrum.

- Jag tror att Hangös bäddplatser kan ökas med hundra procent; till och med på mycket kort tid, säger Planting.

Hotellrum med terrass

Den nya hotellbyggnadens rymliga rum med terrasser ska locka välbärgade kunder också för längre vistelser. Går allt som Planting vill kan hotellbyggnaden öppnas redan sommaren 2018.

- Vi hoppas att alla myndighetsfrågor snabbt fås undanröjda så att vi kan börja bygga i början av hösten och i bästa fall vara klara till nästa vår, säger Planting.

Det befintliga hotellet ska få sig en upplyftning redan i vår. Köket förnyas och innergården glasas in för att ge plats för fler mötes- och restauranggäster.

Videoklipp: Linus Westerlund

Läs också