Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforsborna nöjda med stadens idrottstjänster – över 10 miljoner användare i fjol

Tölöviken i mars 2016.
Idrottsverket hade ett bra år. Tölöviken i mars 2016. Bild: Yle/Mira Myllyniemi vinter,vår,motion,Tölöviken,Helsingfors

En färsk enkät visar att invånarna i Helsingfors är nöjda med stadens idrottstjänster. Enkäten gjordes bland annat i simhallar, idrottshallar, vid konstisbanor och i samband med instruerade motionstimmar. Helsingforsborna ger stadens idrottstjänster betyget 4,07 på en skala från ett till fem.

Det här betyder att Helsingfors tillsammans med Luxemburg har de nöjdaste invånarna när det gäller stadens idrottstjänster. Helsingfors har klarat sig bra i jämförelsen också tidigare år.

10 miljoner motionsidrottare i fjol

Sammanlagt besökte över tio miljoner motionsidrottare i fjol ett ställe som upprätthålls av idrottsverket. Det är fler än året innan, och speciellt barn och ungdomar samt seniorer utnyttjade stadens idrottsjänster betydligt mer än tidigare.

Deltagarantalet på stadens olika motionskurser var över 700 000 och stadens simhallar och idrottshallar hade nästan fyra miljoner kunder. Idrottsplatser som ligger utomhus hade ungefär 3,4 miljoner användare.

Stadens badstränder hade däremot ett sämre år på grund av en sval sommar med endast 734 000 besökare, vilket är omkring 100 000 färre jämfört med 2015.

Också ekonomiskt sett hade idrottsverket ett bra år i fjol - inkomsterna steg med nästan en miljon till 17,3 miljoner euro.

Idrottsverket försöker få överviktiga att motionera

Maria Nyström, chef för idrottsjänster vid idrottsverket, säger att antalet besök har att göra med att stadens idrottsanläggningar är allt öppnare för allmänheten.

- De populäraste idrottsgrenarna bland unga är klättring, att gå på gym samt dans och gymnastik. Bland seniorer är också gymnastik och att gå på gym populärt samt vattensporter, säger Nyström.

- Idrottsföreningarnas verksamhet är också ganska dyr och alla har inte råd med det. Barn och unga vill i dag själva välja hur de motionerar.

Idrottsverket samarbetar med hälsocentralerna för att aktivera personer som har diabetes av typ två och är överviktiga.

- Vi ger dem rådgivning och försöker se till att motion blir en del av deras vardag, säger Nyström.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen