Hoppa till huvudinnehåll

Hietanen & Henrikson: Chick lit är inget skällsord

Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla
Foto: Björn Karlsson Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla Bild: Björn Karlsson ida henrikson

Chick lit är ett begrepp som ibland används i nedsättande ton om lätt underhållningslitteratur riktad till kvinnor. Bokpodden Hietanen & Henrikson reder ut varifrån genrens skämsvärde egentligen kommer.

- Tycker du inte det är nedsättande att prata om chick lit? frågade Anne då vi bandade in veckans bokpodd.

Vi hade läst Katrin Zytomierskas Bucketlist, en fruktansvärt dålig bok. I podden säger jag visserligen många hårda ord om verket, men jag hade inte tänkt på att just uttrycket chick lit kunde ses som kränkande.

Chick (tjej) lit (litteratur) är en genre som för det mesta skildrar livet för unga övre medelklasskvinnor i storstadsmiljöer, där (hetero)kärlek, konsumtion och livsstil ofta står i fokus.

Varför kan det då tolkas som ett skällsord? Orsaken ligger förstås i att grejer som är feminint kodade eller riktade uttryckligen till kvinnor i allmänhet värderas lägre än sådant som riktas till män. Det i sin tur beror på att vi lever i ett patriarkat, där mäns upplevelser och handlingar ses som viktigare än kvinnors.

När män skriver om sex eller känslor tolkas det som stor konst. Varför kallas inte Houellebecqs eller Knausgårds böcker för dick lit? Därför att den manliga upplevelsen = den allmänmänskliga. Både kvinnor och män läser och identifierar sej med manliga författare och manliga romankaraktärer. Mannen är norm.

Visst, chick litten får (ofta alldeles berättigad) kritik för att sakna litterär tyngd och vara ytlig, till och med reaktionär i sina könsroller och klassperspektiv. Vissa kanske tycker att det är lite av genrens poäng. Det ska vara lätt, det ska vara en verklighetsflykt. Chick lit är underhållning.

Men ifall vi inte vill se på chick litten som en skymf, måste vi också ta den på allvar och alltså kunna kritisera verken - inom genrens ramar förstås. Det går inte att jämföra en gourmetmiddag på en Michelinrestaurang med en euros hamburgare i en snabbmats-drive in. Men det finns skillnader mellan äcklig snabbmat och god snabbmat!

För det vore ju verkligen att nedvärdera kvinnor, att inte alls kritisera ett verk bara för att det är skrivet av en kvinna åt en annan kvinna. En sådan feminism tror inte jag på, där vi bara ska hålla med varandra hela tiden. Det är både fördummande och idiotiskt.

Att hålla våra medsystrar om ryggen är att också våga kräva saker av dem. När jag plockar upp en bok förväntar jag mej en viss nivå av både språket och det konstnärliga uttrycket, även om det är ett relationsdrama. Jag tror på att också kvalitativ chick lit kan existera.

Så svar till dej kära Anne: Jag tycker inte det är nedsättande att prata om chick lit, eftersom jag inte tycker att teman som berör kvinnor är sämre än teman som berör män eller vem som helst. Det som däremot ÄR nedsättande gentemot kvinnor, är att skriva en så dålig bok som Zytomierska har gjort. (Lyssna på vår podcast om du vill höra exakt vad som gör den så dålig! Källa: Min feeling.)

Kan ni rekommendera någon BRA bok som kunde passa i kategorin chick lit?

Ps. Jag ber om ursäkt för cissexismen i detta resonemang, det vill säga uppdelningen i binärerna kvinna-man. Det handlar mest om kategorier och begrepp, inte könstillhörighet - som ju kan vara betydligt mer flytande.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje