Hoppa till huvudinnehåll

Ingen privatisering av vården i Jakobstadsregionen

Stadshuset i Jakobstad
Arkivbild. Stadshuset i Jakobstad Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,jakobstads stadshus

På måndag kväll gick fullmäktigen i Jakobstad, Larsmo och Pedersöre enheälligt in för det omtalade bolagiseringssamarbetet kring vården. I Larsmo och Jakobstad sa man nej till en privatisering, i Pedersöre ja.

I Larsmo kommun röstade fullmäktige på måndagen nej till en helhetsutläggning av social- och hälsovårdstjänsterna. Med andra ord följde fullmäktige kommunstyrelsens förslag.

Man kan säga att det låg två förslag på bordet. Kristdemokrat-gruppens förslag var att kommunen inte skulle helhetsutlägga social- och hälsovårdstjänsterna. Svenska folkpartiet-gruppens förslag var att kommunen borde utarbeta en upphandlingsplan om tre av kommunerna som skulle delta i samarbetet skulle rösta för en helhetsutläggning. Rösterna föll 17-10.

- Vi i Kristdemokraterna är inte emot bolagisering så där principiellt. I det här skedet fanns det bara så många osäkerhetsmoment, säger fullmäktigeordförande Sven Grankulla (KD).

Jakobstad tackade också nej

Även i stadsfullmäktige i Jakobstad röstade fullmäktige enligt styrelsens förslag. Stadsfullmäktige beslöt enhälligt att i nuläget inte göra något helhetsutläggning.

I och med att Nykarleby redan tidigare tydligt har tagit avstånd från en helhetsutläggning, och att även Larsmo valde att backa ur ser det svårt ut för att ett privatiseringssamarbete skulle bli till.

- Det är klart att det återstår ett jättearbete att bygga upp en österbottnisk helhet, och att se till att vi i den här regionen har en bra och mångsidig service, säger stadsdirektör Kristina Stenman.

Stadsfullmäktiges ordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) är nöjd.

- Enhälligheten visar på att det finns ett brett samförstånd för att vi vill hitta de bästa möjliga lösningarna för invånarna, säger Henriksson.

Pedersöre vill ha upphandling

I Pedersöre röstade man enligt kommunstyrelsens förslag om att göra en helhetsutläggning av social- och hälsovårdstjänsterna till ett sambolag mellan tre kommuner. Rösterna föll 20-13 med två nedlagda röster. Med andra ord var Pedersöre den enda kommunen som hittills har röstat för förslaget.

- I praktiken förfaller väl hela grejen nu. Åtminstone ser jag Pedersöres ställningstagande som en stark viljeyttring för en bra, lokal service. Det är ett bra stöd i ryggen för de som ska fortsätta att förhandla, säger Henrik Sandberg (SFP), styrelseordförande i Pedersöre kommun.

Sandberg är aningen kritisk till att man kommer att kunna nå en gemensam lösning mellan kommunerna.

- I fall en gemensam lösning gagnar alla inblandade så ska man väl vara för den. Men jag tror att verkligheten är den att varje kommun kommer att se till att man får så mycket som möjligt av sin vilja igenom, säger Sandberg.

Uppdaterad 21.51 med Pedersöres fullmäktigebeslut