Hoppa till huvudinnehåll

Nytt oljeutsläpp i Centralparken i Helsingfors

Oljebekämpning pågår i Hagabäcken i Helsingfors där flera hundra liter olja hällts ut.
I november pågick oljebekämpning i Hagabäcken i Helsingfors när flera hundra liter olja hade hällts ut. Oljebekämpning pågår i Hagabäcken i Helsingfors där flera hundra liter olja hällts ut. Bild: Yle/Petteri Juuti oljebekämpning

Polisen misstänker två avsiktliga oljeutsläpp i Helsingfors under veckoslutet: ett i Hagabäcken i Månsas och ett i Kallvik i Nordsjö.

Oljan upptäcktes på lördag och har nått Hagabäcken via regnvattenrören. Polisen misstänker att oljan kommer från Månsas. Räddningsverket har lyckats begränsa oljeutsläppet till ett rätt litet område och mängden olja är den här gången liten, uppger polisen.

Utsläppet i november i fjol var mycket större. Polisen misstänker att det då var fråga om hundratals liter olja som avsiktligt släppts ut från en bilverkstad.

I det här skedet ser man inte någon koppling till fallet i november. Polisen misstänker ändå att oljan även den här gången har hällts i avloppet med avsikt och därför inleds en brottsutredning.

- I det färska fallet är det fråga om avsevärt mindre mängder, men hur mycket det är i liter kan vi inte ännu säga, säger Sampsa Marttila från Helsingforspolisen.

Utläpp även i havet i Nordsjö

På måndag morgon fick polisen veta att också ett annat oljeutsläpp ägt rum i östra Helsingfors, i havet i Kallvik. Även det utsläppet är begränsat till ett litet område och misstänks vara avsiktligt.