Hoppa till huvudinnehåll

Pedersöre vill ha två hälsovårdsstationer i kommunen

Närbild av händerna av en läkare och dennes patient. De sitter mot varandra och samtalar.
Arkivbild. Närbild av händerna av en läkare och dennes patient. De sitter mot varandra och samtalar. Bild: All Over Press läkare,Patient (grammatik),lyssnande (lystrande),kvinnor,sjukvård,läkemedelsordinationer,hälsa,hälsovård,mediciner

Pedersöre kommun har en hälsovårdsstation i Bennäs. Kommunen har en andra tillfällig hälsovårdsstation. Nu är frågan var den andra stationen permanent ska placeras.

Den andra hälsovårdsstationen är tillfälligt placerad i Kållby efter att stationen i Överesse stängts på grund av problem med inomhusluften. Beslut i frågan borde fattas under våren.

Den strategiska planeringen för kommunen utgår från att det skall finnas två mottagningar i kommunen i framtiden. Ytteresse är en tänkbar placering, speciellt med tanke på klientunderlag i framtiden.

Hälsovårdscentralen i Bennäs i Pedersöre
Hälsovårdsstationen i Bennäs Hälsovårdscentralen i Bennäs i Pedersöre Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Pedersöre,hälsvårdscentral

Politiker: Placeringen får inte bli byapolitik

Det fanns fem hälsovårdsmottagningar i Pedersöre bara för några år sedan och oron för vad som framtiden för med sig i Pedersöre är stark.

- Hälsovårdsmottagningen var en av anledningarna i Pedersöre till att vi ville upphandla social-och hälsovården, då kunde vi ha fått ett långt avtal inskrivet i upphandlingsplanen, säger Greger Forsblom, gruppordförande för SFP i Pedersöre.

Forsblom ser personligen Överesse som ett naturligare val än Ytteresse när ett nybygge eller eventuellt en renovering av en existerande fastighet blir verklighet. Apotek och äldreboende finns i Överesse idag.

Fastigheten Esset som ägs av Pedersöre Bostäder Ab har varit på tal som renoveringsobjekt för en mottagning.

- Det är inte beslutet vilket det blir men det här är en så viktig fråga att jag inte låter det bli byapolitik av det hela, säger Forsblom.

Vilka risker finns med en placering i Överesse med tanke på andra kommundelar?

- Risken finns att klienter i en valsituation, till exempel från Lepplax söker sig till en annan hälsovårdsmottagning i Bennäs eller i Jakobstad, vi måste fundera på hur vi på bästa sätt kan garantera ett klientunderlag på sikt. Därför har vi inte ännu låst oss vid en placering.

Placeringsbeslutet borde tas under våren och planeringen komma igång och därefter kommer finansieringsfrågan. En helt ny eller renoverad fastighet borde stå klar 2018. Det är Pedersöre kommun som bygger och sedan hyr ut lokalen åt social-och hälsovårdsverket i Jakobstad.

Den stora frågan om extern upphandling av social-och hälsovården ser inte ut att bli av sedan Jakobstad sagt nej tack. Frågan kommer ändå upp fullmäktige i Pedersöre på måndag kväll.

Klara löften önskas av landskapet

Greger Forsblom räknar med att politikerna i Pedersöre kommer överens och det viktiga är enligt honom att man vågar satsa i Pedersöre.

- Vi vill ha klara löften av landskapet att om vi satsar ett par miljoner på en hälsovårdsmottagning så får vi ha kvar den också efter att vårdreformen är genomförd.

Kommer man överens sinsemellan i Pedersöre borde det inte finnas problem i social-och hälsovårdsverket i Jakobstad.

- Pedersöre har i sin strategi att man skall ha två verksamhetspunkter i kommunen, hittar man utrymmen så verkställer vi enligt det, säger sjukvårdsdirektör Pia-Maria Sjöström.