Hoppa till huvudinnehåll

Pojkar är pojkar - Eller är dom?

sluta panta
sluta panta valmöjligheter

Pojkar är pojkar, hör man ibland. En del nickar igenkännande och håller med. Andra undrar vad det är som avses. Blått är också blått, och grönt är grönt. Ändå kan blått och grönt vara ganska olika till karaktären, för att nu komma med en fånig jämförelse. Det förklarar inte så mycket om världens beskaffenhet.

Pojkarnas telefon är en samtalsjour för pojkar och unga män under 20 år som fungerar inom Väestöliitto sedan 2007. Hittills har den funnits bara på finska, men sedan januari i år går det bra att ringa och prata svenska, två dagar i veckan. Mest ringer just pojkar och unga män, men också en del flickor som undrar över sånt som gäller pojkar, och unga som funderat ganska mycket på sin könsidentitet och kanske känner att de är varkendera. Vi pratar en hel del just om man måste vara på ett särskilt sätt, eller om man får skilja sig från mängden. Eller om kompisar och hundvalpar. Om skolan. Eller sex. Vad man ska säga till någon man vill bli ihop med eller just har gjort slut med. Vad man absolut inte ska säga.

Det talas kanske mer än någonsin om mångfalden av kön och om jämställdhet. Somliga älskar det. Somliga älskar att ondgöra sig över hela diskussionen, eller gruvar sig för att avsikten är att pojkar inte längre ska få vara just pojkar. I motsats till vad som ibland antyds, är avsikten knappast att sudda ut alla skillnader och göra alla likadana. Poängen är ju snarare att få upp ögonen för att folk är olika varandra, och ska kunna vara just det utan att somliga för den skull ska bli freakförklarade eller förminskade och osynliggjorda. Att man ska kunna vara precis en sån man, kvinna, både och, varkendera eller något annat, som man själv känner sig bekväm med, om det nu sedan är att vara vanlig eller ovanlig. Men att samtidigt också reflektera över hur man kan vara det på ett sätt som gör att andra har samma möjlighet.

När man svarar i Pojkarnas telefon får man tala med massor av olika slags människor. Ganska snart inser man att det inte går att säga att pojkar är pojkar på ett särskilt sätt. Det finns förstås erfarenheter som är gemensamma för många pojkar. På samma sätt finns det vissa erfarenheter som är är specifika för många flickor. Det kan handla om hur ens kropp fungerar eller hur det känns när man blir bemött eller förväntas vara på ett speciellt sätt för att man ser ut som just kille eller tjej. Hur vissa situationer kan uppfattas trygga eller otrygga just därför, på ett sätt som man kanske inte tänker på om man saknar den erfarenheten.

Samtidigt finns det tusen saker man hör talas om, som man inte kan förstå på en gång eller har en chans att identifiera sig med, bara för att den man pratar med också är kille. Alla människor har så väldigt många andra dimensioner som spelar roll, oavsett man vill eller inte. Man blir påmind om att akta sig för att anta saker och att man inte ska ha dåligt samvete för att man är usel på att föra ett detaljerat samtal om traktorer. Det finns det andra som kan. Men man kanske kan prata om något viktigt i alla fall.

ANDERS HULDÉN

Skribenten är serviceutvecklare hos Väestöliitto och gästchattare på Sluta Panta, måndag 6.2. och tisdag 7.2.

Pojkarnas telefon, 0800-94884, är öppen alla vardagar under skolåret, 13:00–18:00, men om du vill tala svenska lönar det sig att ringa tisdagar 15:30-18:00 eller torsdagar 13:00-15:30. Det är gratis att ringa inom Finland och du kan vara anonym.

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Hur vet man om någon är kär?

  "Hur vet jag om han är kär i mig?"

  ”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

 • Hur hitta rätt i servicedjungeln?

  Hur hitta rätt fram i servicedjungeln?

  Redan innan grundskolans slut gäller det att fatta viktiga beslut. Läroplikten slutar, men utan utbildning är det svårt att hitta jobb. Hur välja studieplats och på vilka grunder? Frågan är viktig, för varje individ som tappar motivationen och varken studerar eller jobbar, riskerar att falla utanför vårt samhällsystem. Lyckligtvis finns det stöd och hjälp att få, så vägen framåt i livet blir klarare.

 • Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre?

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen? När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

 • Sexuell läggning och att komma ut

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland.

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

 • Bra sex – hur ska man göra?

  De flesta vill ha bra sex

  De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

 • Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer?

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

 • Livslust sprider kunskap om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.