Hoppa till huvudinnehåll

Telefonköer vid hälsostationerna fick Helsingfors att backa: Återuppringningen återinförs

Sjukskötare Tanja Saarelainen behandlar elektroniska formulär i hälsostationen i Vallgård i Helsingfors.
Sjukskötare Tanja Saarelainen behandlar elektroniska formulär i hälsostationen i Vallgård i Helsingfors. Sjukskötare Tanja Saarelainen behandlar elektroniska formulär i hälsostationen i Vallgård i Helsingfors. Bild: Yle/ Vesa Marttinen sjukskötare,hälsovård,social- och hälsovårdstjänster,hälsovårdspersonal,Vallgård, Helsingfors,Helsingfors

Systemet med återuppringning tas igen i bruk i hälsostationerna i Tölö, Vallgård och Nordsjö i Helsingfors på tisdag. I månader har det varit svårt att nå de tre hälsostationerna per telefon på grund av stadens försök med elektroniska kontaktformulär.

Systemet med återuppringning går ut på att om ingen på hälsostationen svarar på ens telefonsamtal ringer en skötare upp senare. Hälsostationerna i Tölö, Vallgård och Nordsjö valdes ut för ett försök med ny verksamhetsmodell som körde i gång i december. Principen för modellen är att alla patienter ska tilldelas en egen kontaktperson och kontakten med den personen ska ske elektroniskt.

Det har ändå fortfarande varit möjligt att ringa till sin hälsostation men systemet med återuppringning lades ner på grund av försöket. Det här ledde till belastade telefonlinjer och till att patienter tvingades köa i timmar i telefonen.

Speciellt stora problem i Nordsjö

Speciellt i Nordsjö har problemen varit stora och försöket fick massiv kritik under Helsingforsfullmäktiges frågetimme i onsdags. Då uppgav biträdande stadsdirektör med ansvar för social- och hälsovården Pia Panhelainen att om problemen med att nå hälsostationerna fortsätter blir det aktuellt att införa återuppringningen på nytt.

- Om problemen inte löses på annat sätt måste staden allvarligt fundera över att på nytt ta i bruk systemet med återuppringning, sade Panhelainen i onsdags.

Och på fredagen backade staden slutligen och från och med tisdag den 7 februari fungerar återuppringningen igen i hälsostationerna i Tölö, Vallgård och Nordsjö.

Patienter kan också kontakta hälsostationerna i Tölö och i Vallgård via ett elektroniskt formulär fastän de inte ännu har fått en kontaktperson.

Läs mera:

Vårddirektören i Helsingfors: Om telefonproblemen inte löses snart avbryts försöket

Om problemen med att nå hälsostationerna i Tölö, Vallgård och Nordsjö per telefon inte är lösta inom en vecka kan återuppringningssystemet igen tas i bruk. Det här säger biträdande stadsdirektören med ansvar för social- och hälsovård, Pia Panhelainen.