Hoppa till huvudinnehåll

VM idag: Gut jagar sitt första guld – tävlingsnerverna testas på allvar

Schweiziskan Lara Gut gör ett hopp i världscupdeltävlingen i Cortina d'Ampezzo.
Lara Gut förväntas flyga till ett schweiziskt VM-guld på hemmaplan. Schweiziskan Lara Gut gör ett hopp i världscupdeltävlingen i Cortina d'Ampezzo. Bild: AFP / Lehtikuva alpint,VM i alpin skidsport,Lara Gut-Behrami

Damerna har äran att inleda de 44:e världsmästerskapen i alpin skidåkning. Super-G öppnar tävlingarna där hemmahoppet och publikfavoriten Lara Gut har alla blickar på sig.

Vad och när
Damernas super-G inleder alpina VM i St. Moritz. Tävlingen börjar klockan 13 och det är ett åk som avgör medaljernas öde. Sändningen i TV2 börjar klockan 12.30 och själva tävlingen en halvtimme senare.

Utgångsläget
I Schweiz går allt snack inför VM om Lara Gut och hennes jakt på det första stortävlingsguldet. Schweiziskan har vunnit ett OS-brons och i VM är saldot tre silver och ett brons.

Gut inledde säsongen att vinna tre super-G-deltävlingar i följd. I slutet av januari avbröt hon i Cortina d’Ampezzo och skadade sig lätt. Hon har inte kunnat träna för fullt sedan den smällen och dagsformen är därför ett litet frågetecken. Hur 25-åringen hanterar nervpressen på hemmaplan är den intressantaste frågan.

Tina Weirather, Sofia Goggia och Ilka Stuhec är mer än redo för att förstöra Guts och schweizarnas inplanerade guldfest.

Skrällvarning
Sverige hoppas givetvis att Kajsa Kling ska slå till direkt under den första tävlingsdagen. Klings form har varit lite upp och ner under säsongen men senast damerna tävlade i St. Moritz slutade svenskan fyra.

Håll även ett extra öga på storslalomspecialisten Tessa Worley och Viktoria Rebensburg som alltid är farlig i stortävlingar.

Sen gäller det inte heller att glömma bort Lindsey Vonn då det spekuleras potentiella medaljörer. Hennes bästa chans att stiga upp på prispallen kommer på söndag då störtloppet står på VM-programmet.

Finländarna
Tyvärr deltar inga finländskor i tävlingen. Senast vi haft en representant i damernas super-G var i VM i St. Anton 2001. Då avbröt Pia Käyhkö, men två år tidigare slutade hon på en 30:e plats i Vail.

Historik
Ser man på resultatlistorna från tidigare VM-tävlingar lyser skrällsegrarna med sin frånvaro. I de fem senaste VM-starterna i super-G har guldmedaljerna gått till Anna Veith (tidigare Fenninger), Tina Maze, Elisabeth Görgl, Lindsey Vonn och Anja Pärson. Den statistiken talar för Lara Gut. Senast en schweiziska vunnit ett VM-guld var 2001 då Sonja Nef var snabbast i storslalom. Den statistiken talar i sin tur emot Gut.

Referentens tips
Efter en god stunds funderande vågar jag lägga mina monopolpengar på att Lara Gut kammar hem segern. Österrikes Stephanie Venier har betydligt mindre press på sig och österrikiskan som slagit igenom i år är redo för prispallen.