Hoppa till huvudinnehåll

Äidinmaa speglar den finska kvinnans styrka

Pirkko Mannola och Jennie von Storbacka i musikalen Äidinmaa.
Pirkko Mannola och Jennie von Storbacka i rollen som Anni. Pirkko Mannola och Jennie von Storbacka i musikalen Äidinmaa. Bild: Esbo Stadsteater Pirkko Mannola,musikaler,esbo stadsteater

Äidinmaa är en nyskriven musikal som berättar historien om Annis liv - från att vara en ung kvinna vars älskade åker till fronten i ett krigstida Finland, till hur hennes liv ser ut femtio år senare.

Det är en stjärnspäckad ensemble med av bl.a. Pirkko Mannola, Laura Voutilainen, Mikael Saari och Jennie von Storbacka som blåser liv i berättelsen om Anni. För regin står Maria Sid.

Jennie von Storbacka spelar rollen som den 20-åriga Anni. Trots sin gedigna bakgrund med erfarenhet av vårt lands största teaterscener och från TV-produktioner som The Voice of Finland och Tävlingen för ny musik, säger hon att denna roll är den svåraste hon har spelat.

- Det är en stark och tung historia som är både psykiskt och fysiskt tung att spela. Men man måste gå in i den med kropp och själ för att få det att funka.

17 år från idé till scen

Det har varit en lång väg för projektet Äidinmaa. Idén föddes redan för sjutton år sedan då Niklas Rosström, Esa Nieminen och Aarni Kuorikoski lekte med tanken att göra en musikal. Projektet föll då på grund av produktionsmässiga orsaker. Manusförfattaren Annina Enckell har varit inkopplad sedan 2002.

- Jag är glad att se att en ny kraftansträngning nu visat resultat och att vi äntligen kan få se musikalen på Esbo Stadsteater. Det är en känslomässig skildring av vårt lands historia.

Annina Enckell och Jennie von Storbacka
Manusförfattaren Annina Enckell och sångerskan Jennie von Storbacka. Annina Enckell och Jennie von Storbacka Bild: Annika Ljungberg Annina Enckell,äidinmaa

Äidimaa tar sin början 1939, just innan Vinterkriget bryter ut. Då männen drar ut i strid tvingas kvinnorna som blir kvar hemma att ta på sig stora bördor. Pjäsen handlar därför mycket om den finska kvinnan och hennes styrka.
Den finska kvinnan sköter allt och fixar allt och samtidigt litar hon inte på att man verkligen kan älska henne. Man kunde nästan säga att hennes största svaghet är hennes styrka. - Annina Enckell, manusförfattare

Jennie håller med. Hon berättar att hennes karaktär måste vara väldigt stark och inte släppa någon eller något för nära inpå livet, så att hon inte går i bitar. Hon säger också att rollarbetet har fått henne att inse hur hårt livet faktiskt var på den tiden.

- Jag har en helt annan förståelse för det hårda jobbet och under vilken enorm psykisk press man var då. Man hade inte tid att tänka på hur ont allt gör, utan man måste bara jobba på och sikta framåt, för annars faller allting sönder.

Inget gott föds ur rädsla

1989 träffar vi den vid det laget 70-åriga Anni på nytt, då spelad av Pirkko Mannola. Anni har då upplevt stora förluster, som att hon blivit tvungen skicka sitt barn till Sverige som krigsbarn.

Förutom svårigheterna poängterar Annina att kärlek är ett stort tema.

- Rädsla tar oss inte vidare utan resulterar bara i dåliga beslut. Det är bättre att försöka se det goda och rikta blicken framåt, än att slå ifrån sig och vara rädd för livet.

Äidinmaa har premiär på Esbo Stadsteater 8 februari 2017.