Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: 13 000 människor hängdes i ökänt fängelse i Syrien

Hängsnara
Hängsnara Bild: Arja Lento självmordsförsök

Minst 13 000 människor har hängts i det ökända fängelset Saydnaya i Syrien sedan upproret mot Bashar al Assad började år 2011, enligt Amnesty International.

Amnesty anklagar Syrien för att ha använt det militärdrivna fängelset norr om Damaskus som ett mänskligt slakthus där man rutinmässigt utförde massavrättningar efter korta, summariska rättegångar.

84 före detta fångar, vakter, domare och advokater vittnar om avrättningar som kan betraktas som brott mot mänskligheten enligt Amnesty.

Hängdes i grupper

Upp till 50 dödsdömda oppositionella avrättades i grupper ett par gånger i veckan, vanligtvis mitt i natten på måndagar och onsdagar.

De som skulle hängas visste inte vad som väntade dem utan de trodde att de skulle flyttas till ett annat fängelse.

I stället fördes de till en källaravdelning där de dömdes och ofta torterades innan de hängdes.

- De har bindel för ögonen under hela processen. De vet inte när eller hur de skall dö tills repet dras över deras nacke, skriver Amnesty i sin rapport.

Summariska domar

De summariska rättegångarna i en militärtribunal tog vanligtvis endast ett par minuter.

Domarna byggde på erkännanden som hade tvingats fram under misshandel och tortyr där fångar bland annat tvingades våldta andra fångar.

Fångarna har inte tillgång till advokat och de flesta är så kallade försvunna som förpassas i fängelse utan att deras familjer vet om det.

De vet inte när eller hur de skall dö tills repet dras över deras nacke― Amnesty International

De avrättades kroppar fördes i lastbilar till massgravar och familjerna fick ingen information om att deras anhöriga hade dödats.

"Bröt nacken"

En domare som har bevittnat avrättningar berättar att en del unga, undernärda fångar inte dog av hängning för att de inte vägde tillräckligt.

- De höll dem hängande tio till femton minuter. En del unga dog inte av hängning utan vakter brukade dra dem ner och bryta nacken av dem, berättar domaren.

Saydnaya som ligger omkring 30 kilometer norr om Damaskus hör till Syriens största fängelser med tusentals fångar.

Fångarnas enda brott är oftast att de bara motsätter sig Bashar al-Assads styre.

Enligt Amnesty handlar det om demonstranter, politiska dissidenter, människorättsförsvarare, journalister, läkare, hjälparbetare och studenter.

Måste utredas

Människorättsorganisationen anklagar regeringen för att medvetet utsätta de fängslade för omänskliga förhållanden genom att tortera dem och systematiskt neka dem mat, vatten, medicin och vård.

Rapporten "Human slaughterhouse: Mass hangings and extermination at Saydnaya prison, Syria" dokumenterar hur den här "utrotningspolitiken" har dödat massor av fängslade.

Fängelset som drivs av armén används fortfarande som avrättningsplats, enligt Amnesty som kräver att FN omedelbart utför en oberoende utredning om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Amnesty International kräver också att Ryssland och Iran sätter press på den syriska regimen att sätta stopp för mördandet.

Amnestys intervjuade sammanlagt 84 vittnen, bland dem 4 före detta vakter och 31 fångar samt domare, läkare, advokater, internationella experter och 22 anhöriga.

Läs också