Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Merkels besök i Warszawa har stor betydelse

Smog över Polens huvudstad Warszawa.
Smogen ligger tät över Warszawa då Merkel besöker staden. Smog över Polens huvudstad Warszawa. Bild: Rafal Guz / EPA Polen,Smog

När Tysklands förbundskansler Angela Merkel idag, tisdag, besöker grannlandet Polens huvudstad Warszawa är luften kvalmig. Staden lider av smog, kylan och utsläppen från koleldningen dränker staden i ett gult ljus, men atmosfären är bättre än på länge klimatet till trots.

Det är inget obetydligt möte. Det har varit fnurror på tråden mellan Tyskland och Polen sedan den ärkekonservativa regeringen med regeringspartiet ”Lag och rättvisa” kom till makten efter parlamentsvalet i oktober 2015.

Lag och rättvisa leds av Jarosław Kaczynski och han har inte gjort någon hemlighet av sina tyskfobier. Hans parti har alltid spelat på nationalistiska myter där inte bara Ryssland utan också Tyskland vill Polen ont.

Polens konservativa vann på flyktingmotstånd

Det är också Kaczynski som står värd för besöket trots att han inte har någon formell status i den polska staten annat än att han är ledamot av Sejmen, det polska parlamentet, och ordförande för det regerande partiet.

Merkels naturliga partner vore Polens premiärminister Beata Szydło, men alla vet att det egentligen är Kaczynski som bestämmer.

Polackerna tyckte så illa om honom att han höll sig i bakgrunden under valkampanjen hösten 2015 och han förde fram Beata Szydło i stället. Strategin fungerade och hans Lag och rättvise-parti vann valet.

Ett valtema var frågan om att fördela flyktingbördan mellan de olika EU-länderna, en fråga som hade avgörande betydelse för Merkels politiska framtid. Det skedde då när flyktingkrisen var som värst.

EU-ledarna enades motvilligt om en fördelning av bördan och den dåvarande polska premiärministern Ewa Kopacz från Medborgarplattformen, ett allmänborgerligt parti, gick med på att ta emot 10 000 flyktingar.

Samtidigt kom 900 000 asylsökande till Tyskland.

Det här fick Kopacz betala dyrt för – trots att påven förordade ett kristet ansvarstagande för nästan. I Polen är påven en hög auktoritet. Det katolska Lag och rättvise-partiet drev kampanj mot flyktingar. Jarosław Kaczynski ansåg att flyktingar spred sjukdomar. Han ansåg att Tysklands pådyvlade polackerna flyktingar.

Lag och rättvise-partiet har också anklagat Tyskland för att elda på en antipolsk stämning. Det här handlade om EU:s oro för rättsstatsutvecklingen i Polen. Den polska regeringen menade att de tyska tidningarna drev på kritiken mot utvecklingen i Polen med den tyska regeringens goda minne.

Här grundar sig kritiken på tankefelet att den tyska regeringen skulle kunna ha inflytande över fria tyska massmedier. Tankesättet säger kanske mer om Polen än vad det säger om Tyskland.

Den polska tidskriften Wprost som står regeringen nära porträtterade Merkel som Hitler för ett år sedan.
Tysklands Angela Merkel porträtterades som Hitler på en polsk tidskrift för ett drygt år sedan. Den polska tidskriften Wprost som står regeringen nära porträtterade Merkel som Hitler för ett år sedan. Bild: Yle / Dan Ekholm Polen,Tyskland,Angela Merkel,Martin Schulz

På AA, Auswärtiges Amt, det vill säga utrikesministeriet i Berlin, har man varit mycket försiktig med uttalandena om Polen – trots oron för hur det ska gå för den polska rättsstaten då Warszawa kringskär grundlagsdomstolens och journalisternas verksamhetsförutsättningar för att nämna några exempel.

Tysklands naziförflutna försvårar relationerna

Skälet till försiktigheten är givetvis historiska. Nazityskland orsakade Polen ofantliga skador under andra världskriget och det sitter djupt hos polackerna. Därför är Berlin inte det första land som ska komma med pekpinnar mot Warszawa. Det är också utrikesministeriet i Berlin djupt medvetet om.

År 1970 föll den dåvarande tyske förbundskanslern Willy Brandt ner på knä i Warszawa och bad polackerna om förlåtelse för alla de brott som Nazityskland hade åsamkat polackerna. Det är en historisk händelse, som ledde till ett närmande mellan dåvarande Västtyskland och Polen.

Nyvunnen vänskap?

Också Merkels besök i Warszawa har betydelse – även om det givetvis inte kan mäta sig med Brandts besök. Nu har Polen och Tyskland börjat närma sig varandra. Det är händelserna i omvärlden som tvingar dem till det.

USA:s nya president Donald Trump har satt den västliga världsordningen på ända. Nu måste Europa samarbeta närmare och då måste Kaczynski lägga sina tyskfobier åt sidan. Han måste ha goda förbindelser till Berlin efter att Washington har blivit allt mer oförutsägbart.

Merkel å sin sida behöver stärka sitt samarbete med Polen. EU:s motor, det vill säga samarbetet mellan Tyskland och Frankrike, hostar betänkligt i en tid då ingen vet vem som tar över makten i Paris i presidentvalet i maj.

Det finns flera kritiska punkter på dagens agenda i Warszawa. Tyskland ser gärna att Polen hjälper till med att ta emot flyktingar, något som Kaczynski hittills har vägrat.

Merkel vill gärna att Europeiska rådets ordförande, polacken Donald Tusk, skulle få förlängt mandat. Problemet är att Kaczynski hatar Tusk. Han tror att Tusk stod i maskopi med Putin beträffande flygolyckan i Smolensk 2010 då Jarosław Kaczynskis tvillingbror Lech Kaczynski omkom tillsammans med en stor del av den polska statsledningen. Lech Kaczynski var då Polens president.

Tvillingbrodern har drivit på olika ytterligare haveriutredningar för att kunna bevisa att det handlade om ett attentat och inte en olycka då flygplanet störtade i Smolensk.

Vägskylt på det tyska utrikesministeriet visar vägen till Warszawa 527 kilometer
Från Tysklands utrikesministerium är avståndet till Warszawa 527 kilometer. Ett närmande på gång? Vägskylt på det tyska utrikesministeriet visar vägen till Warszawa 527 kilometer Bild: Yle / Dan Ekholm Tyskland,Utrikesministerium,polen

Merkel kan givetvis inte heller blunda för rättsstatsutvecklingen i Polen. Men hon har erfarenhet av att tas med tvivelaktiga demokrater. För någon vecka sedan besökte hon Turkiets egenmäktiga president Recep Tayyip Erdoğan.

Det nya läget i världen gör att Tyskland och Polen nu söker sig närmare varandra. Smogen mellan Tyskland och Polen lättar – det blåser kanske friska vindar i Centraleuropa.

Skribenten var tidigare Europakorrespondent med placeringsort Berlin och rapporterade ofta från Polen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes