Hoppa till huvudinnehåll

Att bo med andra är snällare mot plånboken

Man står utomhus och lutar sig mot en husvägg.
Valter Söderman trivs med att bo med andra människor, inte bara för att han sparar pengar på det viset. Man står utomhus och lutar sig mot en husvägg. Bild: Yle/ Michaela Rosenback valter söderman

Valter Söderman har bott i kollektiv ända sedan han flyttade hemifrån för fem år sedan. Det ger honom möjlighet att bo mer centralt än om han hade betalat hela hyran själv.

Under fem år har Valter Söderman hunnit bo med ett antal olika personer i två olika lägenheter. Vissa har varit goda vänner, andra har blivit det under resans gång.

- Jag har inte längtat efter att bo ensam tillräckligt mycket för att göra det. Och så gillar jag att ha folk omkring mig.

För Valter och dem han bott med har den ekonomiska biten nästan aldrig varit ett problem.

- Ofta har någon varit lite mer drivande och haft koll på praktiska saker som till exempel elavtal. Det där har växlat lite. Hyran har vi fördelat lite beroende på ekonomisk situation och rummens storlek, men oftast jämnt. Maten köper var och en själv.

Livsmedlen har ändå inte namnlappar på sig. I stället lyder den kollektiva devisen: ”Använder du något du inte köpt så köper du nytt”.

- Men ofta har vi haft så olika matvanor att det inte varit ett problem. En gång bodde jag med en kille som knappt åt något annat än stekta rotfrukter, säger Valter.

Rödbeta
Valter var inte superpepp på att äta rotfrukter varje dag. Rödbeta Bild: Yle rödbeta,rotfrukter

Ekonomisk kris

Den största ekonomiska fördelen med att bo tillsammans med andra är att hyran många gånger blir betydligt billigare än om man bor i en liten lägenhet ensam. Valter bor för tillfället i centrala Helsingfors, något han inte hade haft råd med på egen hand.

Jag jobbade med det detektivarbetet men kom aldrig fram till hur det egentligen hängde ihop.― Valter Söderman

Den enda gången det blivit en mindre ekonomisk kris i kollektivet var när gänget skulle flytta ut från den förra lägenheten.

- Då var det kaos. Det var svårt att få tillbaka hyresgarantin eftersom människor kommit och gått, någon hade tagit ut sin andel tidigare och någons föräldrar hade betalat en viss del. Jag jobbade med det detektivarbetet men kom aldrig fram till hur det egentligen hängde ihop.

Hela garantisumman fick de aldrig tillbaka.

Vem äger vad?

Valter har några tips till den som funderar på att flytta ihop med kompisar, bekanta eller helt okända.

- Ordna det så att ni har skilda hyreskontrakt. Det blir lite mer jobb för hyresvärden men det är helt klart lättast för er. Det lönar sig också att skriva ner gemensamma utgifter, speciellt i början, så att man får en helhetskoll.

En tumregel kan också vara att anteckna vem som äger vilka möbler.

- Hos oss hade det bott ganska många människor. När vi flyttade ut efter 4,5 år stod vi där och funderade på vems lampa det här var och vem som vill ha den där stolen?

Det är också viktigt att komma ihåg att alla kan befinna sig i olika ekonomiska situationer eller ha olika intressen som styr vad man är beredd att sätta pengar på.

Någon satsar mycket pengar på en hobby men vill leva lite mer asketiskt. En annan ser en dyr matta som en viktig investering.― Valter Söderman

- Vi använder pengar olika. Någon satsar mycket pengar på en hobby men vill leva lite mer asketiskt. En annan ser en dyr matta som en viktig investering. Det viktigaste är att man talar igenom det här när man flyttar ihop så att alla är införstådda med vad som gäller.