Hoppa till huvudinnehåll

Byggbolaget Skanska hotas av hundratusentals euro i böter i muthärva

Över 40 butiksbiträden betjänar kunderna under rusningstid.
Skanska har bland annat byggt HOK-Elantos jättelika Prisma-affär i Gamlas i Helsingfors. Över 40 butiksbiträden betjänar kunderna under rusningstid. Bild: Yle/Josefine Janhonen butiksbiträde

Byggbolaget Skanska hotas nu av samfundsböter på minst 300 000 euro i muthärvan kring HOK-Elanto. Åklagaren har tidigare väckt åtal mot fyra nuvarande eller tidigare chefer vid byggbolaget Skanska för givande av muta i näringsverksamhet.

I muthärvan misstänks HOK-Elantos tidigare fastighetschef för tagande av muta. Åtal mot honom väcktes i september. Han misstänks också för grovt bedrägeri.

Åklagaren yrkar på en samfunsbot på minst 300 000 euro för Skanska Talonrakennus Oy. Det här uppger byggbolaget i ett pressmeddelande. Samfundsbot kan dömas om någon i ledningen för ett organ har varit delaktig i ett brott eller har tillåtit att brottet har begåtts. Boten är minst 850 euro och högst 850 000 euro.

Skanskas nuvarande vd en av de åtalade

Skanska anser att åklagarens yrkan är obefogad och byggbolaget uppger att man har samarbetat med polisen och gjort en egen intern granskning. Skanska har dessutom gjort en polisanmälan om de misstänkta brotten.

- Skanska har strävat och strävar fortfarande efter att aktivt förhindra alla möjliga missbruk. Vi fortsätter med vårt program om att utveckla etiken och de konkreta åtgärder som hänger samman med det. Personalen får med två års mellanrum utbildning, det finns etiska komittéer i all verksamhet inom företaget och vi publicerar regelbundet nyhetsbrev om etiska frågor, säger Skanskas jurist Kirsi Palviainen i pressmeddelandet.

Enligt Yle Huvudstadsregionens uppgifter har åtal väckts mot fyra nuvarande och tidigare chefer vid Skanska. De har alla åtalats för givande av muta i näringsverksamhet. Två av de åtalade hör till byggbolagets nuvarande ledningsgrupp och en av dem som har åtalats är byggbolagets vd Tuomas Särkilahti.

Muthärvan behandlas i Helsingfors tingsrätt på hösten.

Skanska har byggt flera av HOK-Elantos affärer

HOK-Elantos tidigare fastighetschef misstänks har tagit emot mutor till en summa på omkring 800 000 euro av flera affärs- och avtalspartners, bland annat Skanska. Mutorna hänger samman med idrottssponsorering.
Brotten har ägt rum mellan åren 2005 och 2012.

Skanska har strävat och strävar fortfarande efter att aktivt förhindra alla möjliga missbruk.― Skanskas jurist Kirsi Palviainen

Skanska har byggt flera av HOK-Elantos största affärer i huvudstadsregionen. Det handlar om Prisma i Gamlas i Helsingfors, där Skanska och HOK-Elanto 2007 undertecknade ett avtal värt 25 miljoner euro. Året innan, det vill säga 2006, meddelade Skanska att bolaget bygger köpcentret Prisma i Vik och ett parkeringshus åt HOK-Elanto. Det projektet var värt omkring 30 miljoner euro.

Caverion Suomi Oy hotas också av samfundsböter

I fredags meddelade också Caverion Suomi Oy att en medlem i företagets ledningsgrupp har åtalats för mutor och att åklagaren yrkar på 300 000 euro i samfundsböter. Den åtalade misstänks ha mutat HOK-Elantos tidigare fastighetschef med 65 000 euro mellan åren 2007 och 2012. Också en annan person inom företaget åtalas.

Caverion Suomi Oy bestrider brottet. Vid tiden för de misstänkta brotten hette företaget YIT Fastighetsteknik.

Muthärvan kring HOK-Elantos före detta fastighetschef hänger samman med mutåtalet mot Vandas tidigare stadsdirektör Jukka Peltomäki. Leila Tuominen, som är vd för arkitektbyrån Forma Futura, åtalas förutom för att ha mutat Peltomäki också för att ha mutat fastighetschefen vid HOK-Elanto.

Mutåtalet mot Peltomäki har behandlats i tingsrätten och domen ges under våren. Åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelsestraff på mer än tre år för Peltomäki.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen