Hoppa till huvudinnehåll

Inrikesministeriet: Våldsam radikalisering och extremistiska rörelser vanligare

Nynazister på Narinkens torg i Kampen.
Nynazisterna höjer profilen, visar rapport från Inrikesministeriet. Nynazister på Narinkens torg i Kampen. Bild: Yle Finska motståndsrörelsen,nazister,Helsingfors,nynazister

Våldsam radikalisering och politisk extremism har blivit allt synligare i Finland. Det konstaterar Inrikesministeriet i en rapport.

Den högerextrema Nordiska motståndsrörelsen syns tydligt med sin nazistiska propaganda i pamfletter, klistermärken och reklamer samt vid demonstrationer.

Organisationer av typ Nordiska motståndsrörelsen är i princip alltid farliga, konstaterar Inrikesministeriet. I nationalsocialismen finns en inbyggd våldspotential som ger fundamentalistiska anhängare en förment rätt att gripa till våld. Rörelsen har redan bevisat det här i praktiken, påpekar rapporten.

Inrikesministeriet konstaterar att hatretorik har ökat särskilt i sociala medier. De här leder till ökade motsättningar mellan folkgrupper, polarisering av samhället och känsla av otrygghet hos människor. Antalet anmälda hatbrott ökade med över 50 procent under 2015.

Den rasistiska skinnskallerörelsen utgör enligt rapporten inte något hot mot statens säkerhet. Lokala skinnskallar kan i alla fall skapa problem och hot för enskilda personer och grupper lokalt. För skinnskallarna är typiskt att de beväpnar sig med eggvapen och liknande för att skada andra. En del av skinnskallarna är också organiserade i andra högerextrema grupper.

Vänsterextremism rätt ovanlig

Vänsterextremister finns det relativt få av i Finland, konstaterar inrikesministeriet. Våldsam vänsterextremism förekommer ändå emellanåt – särskilt bland anarkister. Den finländska anarkiströrelsen är traditionellt rätt liten och moderat, konstaterar rapporten. Radikalast är anarkisterna i huvudstadsregionen och i Tammerfors.

I rapporten heter det att radikal extremism länge var mycket ovanlig i Finland, men i samband med protesterna mot bygget av ett kärnkraftverk i Pyhäjoki ökade radikaliseringen år 2015. Olagliga och till och med våldsamma protester fortsatte under våren 2016.

Religiös extremism och jihadism

I Finland är våldsam jihadism den vanligaste formen av extremism med religiösa förtecken. Skyddspolisen höjde hotrisknivån i november 2015. Risken för enskilda radikalislamistiska våldsdåd har ökat i Finland, men risken för planmässiga terroranslag mot Finland är låg.

Den största risken utgörs av enskilda radikaliserade muslimer eller smågrupper som handlar på eget bevåg. De här smågrupperna kan ha internationella kontakter via internet.

Läs också