Hoppa till huvudinnehåll

Karleby bolagiserar inte tekniska tjänster

Karleby stadshus.
Karleby stadshus. Karleby stadshus. Bild: YLE/ Luzilla Backa karleby stadshus

Karleby stad bolagiserar inte de tekniska tjänsterna. Det finns inga ekonomiska fördelar att vinna genom en bolagisering kom man fram till i stadsstyrelsen.

Jakobstad valde att bolagisera stadens tekniska tjänster. I Karleby har man kommit fram till att det inte lönar sig, säger stadsstyrelsens ordförande Veikko Laitila.

Eventuellt kan vissa tjänster köpas in av utomstående företag såsom städ- och mattjänster. Kanske också gatuunderhåll och gårdkarlstjänster kunde köpas in. Det ska man ännu utreda.

Problemet vid en bolagisering är enligt Veikko Laitila att staden då behöver en beställarorganisation. Det blir för mycket byråkrati i en liten stad.

500 kvarstår i stadens tjänst

Frågan om att bolagisera tekniska sektorn väcktes i fullmäktige i slutet på 2015. Sedan dess har en konsult utrett frågan och frågan har varit uppe i stadsstyrelsen flera gånger.

Nu blev beslutet att man inte gör som i Jakobstad och närmare 500 anställda kvarstår i stadens tjänst.

I Jakobstad inledde det nya bolaget Alerte sin verksamhet vid årsskiftet. Bolaget togs inte väl emot av stadens anställda. Bland annat demonstrerade de framför rådhuset när fullmäktige diskuterade bolagiseringen.