Hoppa till huvudinnehåll

På nattdagis sover alla utom personalen

Susanne Esselström läser saga med Ranja.
Susanne Esselström och Ranja har sagostund. Susanne Esselström läser saga med Ranja. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen susanne esselström och ranja

Gråt, skratt, bus och en gäspning. Kvällsmat, tandborstning, pyjamas, nattsaga och god natt. I vilorummet på Björnboets avdelning på Rödluvans daghem i Vasa släcks lampan. Två barn sover här i natt. Och medan de sover jobbar personalen vidare hela natten.

Många klädskåp är tomma. Det är kväll på Björnboets avdelning och fyra barn leker, pysslar och busar om vartannat. Två ska sova här i natt och två ska hämtas kl. 22. Snart är det kvällsmål och någons mage kurrar. Ett barn gråter och vill sitta i famnen.

- På kvällarna är barnen mera famnsjuka. Det är kväll för dem. De barn som kommer till kvällen har haft en intensiv dag hemma, så därför är kvällen en lugnare stund, säger Susanne Esselström.

Kompisrelationer ser olika ut

På Björnboet finns för tillfället runt 30 barn inskrivna, men eftersom det är ett daghem med skiftesvård är aldrig alla barn samlade samtidigt. När barnen på ”vanliga” daghem förs på morgonen och hämtas på kvällen, så förs och hämtas barnen från skiftvård oregelbundet under hela dagen.

- Ingen dag är den andra lik. Inga kompisrelationer är lika från dag till dag. I dag kan vi ha fem barn på plats, medan det i morgon är tio. På kvällen är det ibland ett barn, eller så kan det vara sju barn på plats.

Nattjobbet fortsätter då barnen somnat

Efter att barnen ätit är det dags att dra på pyjamas, toabestyr ska fixas och tänder tvättas. Någon är ledsen och längtar efter mamma, en annan går på övervarv. Väl i säng är det dags för nattsaga, godnatt och sedan släcks lampan.

- Barnen sover på natten, men ibland händer det att någon vaknar och då funderar vi tillsammans och fantiserar tills sömnen kommer på nytt, säger Esselström.

Efter att två barn blivit nattade väntar de sista barnen på att bli hämtade vid 22-tiden. Efter det är det dags för andra uppgifter för personalen. Pappersjobb och matbeställningar ska göras, leksaker ska tvättas, pyssel förberedas och lokalen skuras.

- Runt midnatt dricker vi kaffe och sedan är man pigg på nytt, säger Esselström.

Även de nätter då inga barn sover över har dagiset öppet. Redan runt femsnåret kommer dagens första barn att tas emot av nattskiftets personal. Till och med under julafton finns personal på plats, även om det i år inte var några barn på dagiset under julafton, de kom först på juldagsmorgonen.

Tandborstmuggar på rad.
Efter kl. 20 borstas tänder och sedan är det sovdags. Tandborstmuggar på rad. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen tandborstar

Nattuggla

Esselström har jobbat både dagjobb och skiftarbete. Det var en stor sak att byta till skiftjobb efter 20 år i dagsjobb, men ganska snabbt insåg hon att skiftjobb var hennes grej. Skulle hon välja mellan dag- eller nattjobb skulle valet falla på nattjobb.

- Skiftarbete passar min kropp bra, jag behöver inte mycket sömn och återhämtar mig bra. Med skiftarbete jobbar man inte måndag till fredag utan i mera intensiva perioder som sedan följs av lediga dagar och det passar mig, säger Esselström.

Esselstöm tror att en del människor har lättare att vaka nattetid. Desto fler nattskiften hon haft efter varandra desto lättare har det varit att jobba.

- Under natten äter jag något smått, ingen tung mat. Sedan äter jag frukost innan jag går och lägger mig på morgonen, säger Esselström.

Livssituationen påverkar också hur lätt eller svårt det är med skiftarbete.

- Jag är singel och har ingen familj. Jag har inte ens katter längre, så jag får göra precis vad jag vill när jag vill och därför klarar jag av att jobba natt, säger Esselström.

Susanne Esselström framför daghemmets populära piratskepp.
Susanne Esselström och Björnboets populära piratskepp. Susanne Esselström framför daghemmets populära piratskepp. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen susanne esselstöm

Berätta gärna också om dina erfarenheter av att jobba natt eller skift! Skriv i kommentarsfältet nedan eller skicka in din berättelse direkt till livsstilsredaktionen på Svenska Yle via enkäten nedan eller vega@yle.fi. Tack!

Du hör flera berättelser i Yle Vega Dag, vardagar kl. 13-15.

Dela med dig av dina erfarenheter!

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP