Hoppa till huvudinnehåll

Sting och Wayne Shorter får Polarpriset

Wayne Shorter och Sting
Wayne Shorter och Sting Wayne Shorter och Sting Bild: Wikimedia commons. Sting,Wayne Shorter

I Sverige har ett av världens största musikpriser - Polarpriset - idag tilldelats Sting och Wayne Shorter.

Den brittiske basisten, gitarristen och kompositören Sting heter egentligen Gordon Sumner. Enligt prisnämnden har Sting aldrig slagit sig till ro och levt på gamla meriter, utan visat öppenhet för alla genrer och all världens klanger.

Wayne Shorter är en amerikansk jazzmusiker, saxofonist och kompositör. Shorter beskrivs som en jazzlegend. Enligt prismotiveringen är han en upptäcktsresande som hela tiden sökt sig till de outforskade stigarna. Han har spelat bland annat med Art Blakey, Miles Davis, Weather Report och Joni Mitchell.

Vardera pristagare får en miljon kronor och utdelningen sker i juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes