Hoppa till huvudinnehåll

Tobias Åkerman valde Vasa för att utvecklas

Tobias Åkerman hör till Vasa Sports juniororganisation.
Tobias Åkerman hör till Vasa Sports juniororganisation. Copyright: YLE/AnttiKoivukangas Tobias Åkerman hör till Vasa Sports juniororganisation. Bild: YLE/AnttiKoivukangas Vasa Sport,ishockey,tobias åkerman

16-åriga Tobias Åkerman trivs just nu med sin ishockey. Med gallret fast förankrat på hjälmen siktar han sakta men säkert mot hockeyligan och på en plats vid U18 VM nästa vår. Den stora drömmen stavas NHL.

Andra veckan i februari tillbringar den Nykarlebybördige Tobias Åkerman ute på landslagsläger med U17-landslaget, vars bärande krafter han hört till under en längre tid.

Åkerman är en av två spelare i Vasa Sports A-juniorslag som är födda på 2000-talet. Tobias själv fyller 17 år i slutet av mars.

– Jag fick testa redan förra säsongen med A-juniorerna och eftersom det gått bra med B-juniorerna fick jag chansen i år att börja med A-juniorerna och där har jag fått stanna kvar, berättar Tobias Åkerman för Yle Sporten.

Via Jyp till Sport

Han spelar nu sin andra säsong i Vasa och Sports organisation. Säsongen 2014-2015 spelade han sin C-juniorshockey med Jyp i Jyväskylä.

– Det fanns ett par killar från Nykarleby som åkt dit och testa så jag tänkte att jag kunde haka på och se vad de kunde erbjuda, om jag kunde utvecklas där. Det var nog ett ganska stort kliv, jag måste t.ex. börja prata finska hela tiden och sånt, lite svårt var det i början men jag kom bra in i gängorna, minns Åkerman.

Han spelade totalt drygt 30 matcher med Jyp i C-juniorserierna innan han inför hockeyhösten 2015 mycket på grund av studierna valde att satsa vidare i Vasa.

Tung säsong i A-juniorernas FM-liga

Hans första säsong i Sport bjöd på spel med både C-, B- och A-juniorerna men från och med i höst har Åkerman varit bofast i A-juniorernas FM-liga.

Laget ligger för tillfället långt ifrån en slutspelsplats.

– Vi hade tungt i början och lyckades inte knipa tillräckligt med vinster. Jag tycker ändå att vi spelat riktigt bra och vårt spel har hela tiden utvecklats och blivit bättre och bättre. Nu har vi dessutom börjat få lite vinster också, berättar Åkerman.

Tobias Åkerman bär på grund av sin ringa ålder fortfarande galler i matcherna, men det är han mest bara road av. "Man får ju behålla tänderna ännu en stund" säger han till Yle Sporten och skrattar.

Uttalandet skvallrar om att Åkerman har siktet inställt på en karriär inom ishockeyn även om han parallellt med spelandet går en andra stadiets utbildning inom ekonomi.

Tobias Åkerman hör till Vasa Sports juniororganisation.
Yle Sporten träffade Tobias Åkerman vid ishallen på ligamatchen Sport-TPS. Tobias Åkerman hör till Vasa Sports juniororganisation. Bild: YLE/AnttiKoivukangas Vasa Sport,ishockey,tobias åkerman

Liten ålder, stora minuter

I A-juniorernas FM-liga spelar han mot betydligt äldre motståndare men när han är ute i landslagssammanhang får han stöta sig med den egna åldersgruppens elit.

– Det är nog inte någon större skillnad. De är stora, starka och skickliga där också, det är därför de blivit uttagna till sina landslag. Det är nog precis lika svårt där som här, men det är väldigt roligt att få möta de bästa från olika länder och försöka tackla lite extra och smälla till, berättar Åkerman.

I ligalaget hemma i Vasa spelar han stora minuter och har en klar roll i lagets försvarsspel, speciellt i boxplay.

– Det gäller att ta rollen och göra det man blir tillsagd. Min roll på isen är defensiv, jag fokuserar nog på jobbet med att försvåra målskyttet för motståndaren, men visst är det roligt att själv få göra mål också, man försöker så gott man kan, påpekar Åkerman som under säsongen så här långt stått för 2+3=5 poäng på 36 matcher.

"NHL är drömmen"

Tobias Åkermans generation av ishockeyspelare blir aktuella för NHL-draft sommaren 2018 och för Nykarlebysonen är speciellt landslagshockeyn viktig när det kommer till att imponera på en eventuell organisation intresserad av att reservera backbjässen.

– Det är nog ett självklart mål att få vara med vid U18 VM. Fram till dess är det bara att jobba för fullt och utvecklas som spelare så man kan ta chansen i landslaget nästa år, säger Åkerman med hänvisning till U18 VM 2018 som kommer att arrangeras i Ryssland.

Kombinerar man en eventuell JVM-medverkan och framgång med en stadig och lyckad utveckling inom Vasa Sports organisation och plussar på Åkermans fysiska presens är det inte långsökt att tänka sig att MuIK-produkten hittas relativt högt uppe i rankinglistorna inför juni 2018 och NHL-draften.

– Man drömmer ju alltid om att komma till NHL. Inte är det något jag går och tänker på natt och dag direkt, men draften kommer då den kommer, säger Åkeman och ler.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport