Hoppa till huvudinnehåll

Att dela hem med en asylsökande

Tvätt hänger på tork.
Vid heminkvartering delar man sin vardag med en asylsökande. Man använder till exempel samma badrum, tvättmaskin och kylskåp. Tvätt hänger på tork. Bild: Yle/Rolf Granqvist kvinnogöra

Vänskapsband knyts mellan finländare och asylsökande som bor utanför flyktingförläggningarna, i privata hem. Samtidigt är framtiden mycket oviss eftersom många asylsökande får vänta länge på besked.

Pia Santonen i Karis är en av dem som har valt att öppna sitt hem för en asylsökande, Ahmed.

Tillsamman möter de två nu både mindre och större utmaningar. Det handlar bland annat om att Mjölbolsta flyktingförläggning stänger inom kort och att de pengar Ahmed är berättigad till framöver bara betalas ut i Kyrkslätt. Men också ovissheten om vilket beslutet från Migrationsverket blir.

I en intervju med redaktör Gunilla Ginström berättar Pia Santonen också om varför hon valde att öppna sitt hem för Ahmed. Det var inget självklart beslut.

Mera information om heminkvartering och vilka saker det gäller att tänka på hittar man till exempel på Refugees Welcome Finland.

En lokal Refugees Welcome-grupp grundades i tisdags (7.2) för Raseborg och Hangö. Det lokala nätverket får man kontakt med på e-postadressen rwf.raasepori@gmail.com